Меркел: Мечтите се сбъдват (ОБЗОР)

Меркел: Мечтите се сбъдват (ОБЗОР) | StandartNews.com

Канцлерът бил в сауната по време на "чудото без нито един изстрел"

Берлин отбеляза четвърт век от рухването на Стената с 8000 светещи балона

Падането на Берлинската стена преди 25 години показа на света, че мечтите могат да се сбъднат. Това заяви германският канцлер на днешните тържества по повод 25 години от рухването на стената, предаде Би Би Си. Според Меркел посланието към страните, където човешките права са под заплаха, е, че нещата могат да се подобрят. Заедно с президента Йоаким Гаук и други политици Меркел постави рози в цепнатината на отломка от Берлинската стена в мемориалния комплекс на улица "Бернауерщрасе". Преди това тя присъства и на служба в памет на жертвите на източногерманския режим.

Тържествата започнаха с музика от брас бенд оркестър - намек за Йерихонските тръби, от чийто звук рухнали стените на библейския град. "Годишнината от падането на Берлинската стена е сигнал на надежда за хората, оказали се в горещи точки. Ние можем да променим положението към по-добро - това е посланието от падането на стената. То е насочено преди всичко към жителите на Украйна, Сирия и Ирак, а също така към много други региони на нашия свят, където основните права и свободи се намират под заплаха или се потъпкват", каза още Меркел. Тя изрази убеждение, че и други стени може да бъдат разрушени - "стени на диктатури, насилие, идеология, вражда". Според нея денят на свободата винаги е и ден на паметта на жертвите". Меркел подчерта, че на този ден трябва да си спомним за всички, които бяха подложени на репресии от страна на министерството на държавната сигурност на бившата ГДР ("Щази"). "ГДР бе държава, в която не се спазваха правата на човека" и в която управляваше силно идеологизиран режим, добави тя. В церемонията на възпоменателния комплекс на "Бернауерщрасе" участваха и кметът на Берлин Клаус Воверайт, германската държавна министърка по културата и медиите Моника Грютерс, дипломати и правозащитници. В разположения наблизо Параклис на помирението - част от мемориала, бе извършено богослужение в памет на загиналите при опит да се прехвърлят през стената. Мемориалът на "Бернауерщрасе" е смятан за един от символите на разединена Германия. След като през 1961 г. започва строежът на стената, сградите от едната страна на улицата спадат вече към източната част на Берлин, а тротоарът пред тях - към западната. Предишната вечер по време на ежегодната международна конференция "Падането на стените" Ангела Меркел определи като чудо това, че преди 25 години Берлинската стена е паднала без нито един изстрел. В този смисъл така бе увенчана с успех мирната революция на източногерманците.

"Невъзможно е за дълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата". 35-годишната по това време Ангела Меркел е физик в Източногерманската академия на науките и си спомня, че "както всеки четвъртък бях на сауна с една приятелка и имах предчувствие, че нещо ще се случи". "Когато излязохме, хората вече се стичаха към граничния пункт, близо до който живеех. И аз минах границата за кратко и беше невероятно", разказва Меркел. Снощи в Берлин се очакваше кулминацията на тридневното честване на 25-годишнината от рухването на 9 ноември 1989 г. на символа на Студената война и разделението на Европа. Осем хиляди светещи балона, разположени по протежението на падналата преди четвърт век Берлинска стена, трябваше да отбележат тази кулминация. Инсталацията "Светеща граница", която се простира на 15 км по протежение на някогашната стена, се превърна в основен символ на празника, в който участваха и последният съветски президент Михаил Горбачов, символите на битката за свобода Лех Валенса и Миклош Немеш и други. Инсталацията представлява светещи балони, поставени върху стойки на височина 3,60 метра, колкото е била височината на стената. Общият им брой е 8000. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове за архивни фотографии и текстове, разказващи истински истории, случили се на същото място. Снощи балоните трябваше да полетят над Берлин като символ за изчезването на Стената. При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор се очакваше да засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената да се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци да разкажат спомени за събитията отпреди четвърт век.

Папата: Стройте мостове, а не стени

Папа Франциск отбеляза в неделя 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, като припомни ролята на своя предшественик Йоан Павел Втори и призова да се строят "мостове, а не стени", предаде АФП.

Стената дълго време символизираше идеологическото разделение в Европа и целия свят, напомни Светият отец по време на неделната молитва на площад "Свети Петър" в Рим. "Падането й бе внезапно, но стана възможно благодарение на продължителни и трудни усилия от страна на много хора, на техните борби, молитви и страдания, а някои жертваха и живота си. Първостепенна роля сред тях имаше папата светец Йоан Павел Втори", добави Светият отец. Той отправи молитва "все повече да се развива културата, предполагаща срещи, способна да срути всички стени, които все още разделят света, и никога вече невинни хора да не бъдат преследвани, а понякога и убивани заради своите вярвания или религия".
"Имаме нужда от мостове, а не от стени", заяви папата.

16% от немците я искат обратно

Почти всеки шести немец би искал Берлинската стена да бъде възстановена, сочи анкета на института за обществено мнение Insa-Consulere, поръчана от в. "Тюрингер Ландес Цайтунг". Според изследването 16% от анкетираните искат възстановяването й. За това се изказали привържениците на Социалдемократическата партия и 15% от симпатизантите на "левите". От избирателите на Християндемократичния съюз на Ангела Меркел и "зелените" 11% са подкрепили идеята. В анкетата са участвали 2020 души от цяла Германия. Според друго проучване, цитирано от Медиапул, само 13 на сто от жителите на някогашния Източен Берлин смятат, че падането на Стената и Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи.

Грешка на премиера бута стената

Любопитен факт е, че падането на Берлинската стена се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай