Меркел иска още пари за отбрана

Меркел иска още пари за отбрана | StandartNews.com

На Германия ще й се наложи значително да увеличи разходите за отбрана, за да се справи с "външните заплахи". Това заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Според нея ЕС сега "е неспособен да се защити от външни заплахи и не може да разчита само на трансатлантическото партньорство със САЩ. Германия, която сега харчи около 1,2 процента от БВП за отбрана, и САЩ, които отделят 3,4 на сто, трябва да се доближат по този показател". Ръководителят на германското правителство добави, че "в дългосрочен план не ни чака нищо добро, ако говорим, храним надежди и чакаме другите да поемат нашата отбрана".

С идеята за създаване на армия на ЕС през 2015 г. излезе председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Според него такава армия трябва да укрепи Евросъюза. Идеята за създаване на обща европейска армия се обсъжда активно, но засега не може да се изработи обща политика на ЕС в областта на отбраната, посочва Ройтерс.

В същото време бившият френски президент Никола Саркози заяви, че Меркел е готова Париж и Берлин да изготвят нов европейски договор и наблегна на важността на френско-германския тандем, в който според него "липсва французин", съобщи Франс прес.

"Казах на канцлера, че за да спасим Европа, ще трябва в близките месеци да има френско-германска инициатива с нов договор, който да даде на 450-те милиона европейци оправданото усещане, че чуваме какво казват, че разбираме как се чувстват", каза Саркози пред симпатизанти на Християндемократическия съюз на Меркел в Берлин, след като обядва с канцлера. "Мисля, че тя е готова за това. Моментът е удобен, скоро има избори във Франция, а след това в Германия", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай