Меркел хока Ердоган за спорен закон

Меркел хока Ердоган за спорен закон | StandartNews.com

Визите за Турция няма да паднат преди октомври, твърди еврочиновник

Германският канцлер Ангела Меркел ще изрази опасенията си от демокрацията в Турция на срещата Реджеп Ердоган идната седмица. Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от местните медии. Поводът е гласуването на спорен законопроект в турския парламент за вдигане на депутатския имунитет. При закрити врата Меджлисът гласува законопроект, който може да отнеме имунитета на десетки кюрдски и други депутати. Особено уязвими са тези от Демократичната партия на народите. Те ще станат лесна плячка по подозрения за връзки с обявената извън закона Кюрдска работническа партия, която поднови войната срещу Анкара, след като Турция отказа да подкрепи кюрдите в Сирия срещу групировка "Ислямска държава".

"За стабилност на всяка демокрация е важно всяка група в обществото да бъде представена в парламента. Това ще бъде повдигнато от канцлера на срещата с президента на Турция", заяви Зайберт.

Визите за турските граждани пък няма да паднат поне до октомври. Това пък заяви представител на ЕК, цитиран от EurActiv, преди срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи от 28-те държави членки. Вчера те обсъждаха предложението на ЕК за премахване на визите за украинци, грузинци, косовари и турци. "ЕС може да поеме 1,5 милиона от Косово или 3,5 млн. от Грузия. Но 125 млн. от Турция и Украйна?", каза източникът на EurActiv. Според него Анкара покрива само 5 от 7-те критерия, които още трябва да изпълни, за да паднат визите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай