Меркел фаворит за Нобел за мир

Меркел фаворит за Нобел за мир | StandartNews.com

Рейтингът на канцлера пада в Германия заради бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел може да спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, пише "Билд". Според вестника основание за подобно очакване са "нейните действия в Украйна и политиката й към бежанците". Публикацията на най-тиражния ежедневник в Германия дойде ден след като Кристиан Берг Харпвикен, директорът на Института за изследване на мира и един от експертите, в чието мнение се вслушват най-много за Нобеловата награда за мир, прогнозира победа за 61-годишната Меркел. "Германският канцлер ще бъде носителят на Нобеловата награда за мир", заяви категорично той на пресконференция в Осло. "Смятам, че кризата с бежанците в Европа ще привлече интереса на Норвежкия Нобелов комитет. А Ангела Меркел пое лидерството", добави експертът.

Сред останалите най-често споменавани потенциални лауреати са папа Франциск и Върховният комисариат на ООН за бежанците, който досега 2 пъти е получавал наградата. Според други мнения Нобеловият комитет може да реши да подчертае, че настоящата година е на климата и предвид международната конференция за глобалното затопляне в Париж в края на годината да даде наградата на личност или организация, свързана с тази тема.

В Германия обаче рейтингът на канцлерът пада. Повечето германци не искат мигранти, защото се страхуват от тях, показва социологическо проучване на института "Инфратест димап". Процентът на тези, които се страхуват от свързаните с бежанците проблеми, се е увеличил с 13% само за месец. Властите съобщиха, че очакват тази година между 800 000 и 1 млн. искания за получаване на убежище. От изследването става ясно, че популярността на Меркел намалява и поради нейната "отворена" политика към мигрантите. 54% от сънародниците на канцлера са доволни от действията й. Този процент обаче е с 9% по-малко в сравнение с данните от преди месец. Резултатът е най-слабият за Меркел през последните 4 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай