Меркел: ЕС и Турция трябва да се споразумеят

Меркел: ЕС и Турция трябва да се споразумеят  | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега, предаде Ройтерс.

"Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори преди срещата, като изтъкна, че ЕС трябва да постигне споразумение с Турция за разрешаване на миграционната криза. "Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници. "Ще повтарям това отново и отново: без контрол на външните граници Шенген ще стане история", заяви Туск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай