Меркел дава 500 млн. евро за примирие в Украйна (ОБЗОР)

Меркел дава 500 млн. евро за примирие в Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Канцлерът отиде в Киев в навечерието на деня на независимостта, Порошенко я прие с букет цветя

Инициатива за примирие в източната част на Украйна обяви днес в Киев германският канцлер Ангела Меркел и обеща Берлин да отпусне 500 млн. евро за възстановяване на пострадалите в хода на антитерористичната операция райони. Канцлерът, най-високопоставеният западен лидер, който посещава Киев от началото на кризата, обтегнала до краен предел отношенията между Русия и Запада, обяви инициативата след разговори с украинския президент Петро Порошенко, който я прие с букет цветя. Меркел посочи обаче две условия за реализирането на предложеното от нея двустранно прекратяване на огъня: Москва да подкрепи инициативата и, второ - необходимо е предварително засилване на контрола над руско-украинската граница чрез мониторинг от експерти на ОССЕ.

"Нужни са две страни, за да се достигне мир. Поотделно и единично това е невъзможно. Надявам се преговорите с Русия да доведат до успех", каза Меркел, чиято визита е в навечерието на Деня на знамето, в който Украйна отбелязва независимостта си от СССР.

Нюзру отбелязва, че Меркел е в Киев на датата, на която преди 75 г. е сключен пактът Рибентроп-Молотов. В тази връзка Меркел, цитирана от Интерфакс, е подчертала, че Германия си е научила уроците на историята и няма да допусне ново разделение в Европа.

"Германия не иска да създава каквато и да било нова политическа беда, тя много добре си е научила урока на историята", подчерта канцлерът. И добави, че визитата й означава, че федералното правителство и тя лично подкрепя териториалната цялост на Украйна и просперитетът й е важна цел в немската политика.

Интерфакс посочва, че Меркел е казала също, че "не сме забравили "анексирането" на Крим от Русия". По думите й засилването на санкциите срещу Русия в настоящия момент не е приоритет, но не изключи подобен вариант при влошаване на ситуацията. Тя изрази внимателен оптимизъм за преговорите на предстоящата идната седмица в Минск среща на Евразийската тройка, в това число руския президент Владимир Путин, както и украинския държавен глава Петро Порошенко, и представители на ЕС. Форумът ще се проведе във вторник, 26 август. По думите й напредъкът на тях, дори с една крачка, е възможен.

"Дойче веле" определи визитата на Меркел в Киев като "деликатна" - хем да демонстрира подкрепа към местната власт, хем да се предизвика окончателен разрив с Кремъл.

Западът скочи на белия конвой

Руските бели камиони от хуманитарния конвой, който в петък влезе в Източна Украйна, днес започнаха да се връщат обратно през ГКПП Изварино, след като доставиха, според Нюзру, 2000 тона храни, вода и медикаменти за Донецка и Луганска област. Появиха се обаче информации, че сепаратистите са отменили раздаването им с аргумента, че трябва да се препакетират, посочва Нюзру. Западът определи прекосяването на камионите на границата като провокация, а Киев днес обяви, че камазите са изнесли оборудване от военни заводи. По-точно машини от фабриките "Топаз", произвеждащи радиолокационни станции "Колчуга", както и от Луганския завод, в който се произвеждат патрони за стрелково оръжие. Зам.-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят й да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти. Меркел пък, преди да замине за Киев, проведе телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, с когото се обединиха около мнението, че "изпращането на конвоя в Украйна без одобрението на украинските власти се явява провокация и нарушение на суверенитета и териториалната цялост". Меркел е разговаряла по телефона и с руския президент Владимир Путин, който е заявил, че по-нататъшното забавяне на доставката на руска хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна би било недопустимо. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че действията на Русия само задълбочават кризата в региона, която самата тя е създала и продължава да разпалва. Руското външно министерство определи днес като "поредната лъжа" изказването му, че конвоят е влязъл в Украйна без съгласието на Киев. Такова разрешение било получено от Украйна още на 12 август. Подобно твърдение направи и посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин. Съветът за сигурност на световната организация се събра на извънредно заседание заради конвоя, но не постигна съгласие за декларация.

Няма да жертват суверенитет за мир

Киев няма да пожертва своя суверенитет заради мира. Това заяви украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Меркел. "Днес е дошло време за мир в Донбас. Украйна, заедно със своите европейски партньори и целия свят, ще направи всичко, за да се случи това, но не за сметка на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", каза Порошенко, цитиран от АФП. Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня. "Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави тя. Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.

Мустанг боядисал петолъчката

Украинският екстремен спортист Руфър Григорий, наричащ се в социалните мрежи Mustang Wanted, пое отговорността за акцията с развяването на украинския флаг и боядисването на звездата на известната сграда от сталинската епоха на "Котелническая набережная" в Москва. Това признава Руфър Григорий в социалната мрежа Фейсбук. През нощта на 20 август неизвестни пребоядисаха половината от петолъчката на върха в синьо и залепиха украинското знаме на един от върховете на звездата. Знамето престоя три часа, преди да бъде свалено, след което звездата отново бе боядисана в златисто. Съд в Москва задържа под домашен арест четирима обвиняеми. Те обаче заявиха пред съда, че са жертва на случайно стечение на обстоятелствата. Били любители на екстремни скокове с парашут и в деня на задържането им скочили височина 30-40 метра под шпила със звездата. Григорий нарича проявата си арт пърформанс, посветен на Деня на независимостта на Украйна, и твърди, че решил да си признае публично, за да не пострадат напълно невинни хора. "Аз съм този човек, който в порив на искрени патриотични чувства се качи на покрива на небостъргача на "Котелническая набережная" и пребоядиса звездата в цветовете на нашия роден украински флаг, а след това пак там издигнах флага на независима Украйна, за което имам фото и видеодоказателства", написа Руфър Григорий във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай