Меркел: Без срещи на Г-8 с Русия

Меркел: Без срещи на Г-8 с Русия | StandartNews.com

Този формат няма да се събира, докато Москва не се съобразява с демокрацията

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да има никакви срещи в рамките на Г-8 с Русия и че Украйна е още далеч от ЕС. Срещи с Русия във формат Г-8 няма да се провеждат, докато Москва не се съобразява с основните общи ценности на демокрацията и закона, категорична е Меркел. "Събитията в Украйна са причината, поради която в Елмау ще се срещнем във формат Г-7, а не Г-8", каза Ангела Меркел в реч пред парламента, имайки предвид форума в Бавария следващия месец, който ще се състои без Русия.

Миналата година САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания гласуваха да изключат Русия от Г-8 в отговор на анексирането на Крим. Меркел обясни още, че разглеждат Г-7 като общност на ценности, а това означава да работят заедно за свободата, демокрацията и върховенството на закона. "Това означава да се уважават законите на държавите и териториалната цялост на държавите", каза Меркел, съобщи Ройтерс. По думите й действията на Русия в Украйна са несъвместими с това.

Меркел добави, че не може да се мисли за връщане към формат Г-8, докато Русия не действа съгласно тези основни ценности. В същата реч германският канцлер изключи и възможността Украйна да стане член на ЕС в обозримо бъдеще. По думите й Украйна трябва първо да отговори на всички поставени условия и да се приближи към стандартите на ЕС. "Програмата "Източно партньорство" с бившите съветски държави не е инструмент за разширяване на ЕС. Не бива да създаваме напразни очаквания, които по-късно няма да можем да удовлетворим", заяви Ангела Меркел. Среща на високо ниво ЕС - "Източно партньорство" се провежда от вчера в Рига. В нея участва и българският премиер Бойко Борисов, който е придружен от външния министър Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай