Меркел без план "Б" ако Ердоган пусне мигрантите към Европа

Меркел без план "Б" ако Ердоган пусне мигрантите към Европа | StandartNews.com

Канцлерът Ангела Меркел се надява, че около 100 000 мигранти, които не са получили право на убежище в Германия, ще напуснат страната до края на 2016 г. Тя е заявила това по време на регионална конференция на ХДС в Ноймюнстер, федерална провинция Шлезвиг-Холщайн.

Меркел е съобщила, че една трета от тези 100 000 ще бъдат експулсирани от Федералната република. Останалите 60 000, според нея, щели да напуснат страната доброволно в рамките на програмата за завръщане. Канцлерката ще държи отговорни властите във федералните провинции. Каквото и да правят те на всяка цена трябва да депортират мигрантите, на които е отказано убежище, пише „Велт", цитиран от БГНЕС.

Меркел е особено разтревожена от проблема с афганистанските мигранти. Въпреки че в Афганистан бушува кръвопролитна гражданска война, Германия не може да приеме всички бежанци от там.

„Не е възможно всички афганистански юноши и девойки да се преселят в Германия", каза Меркел. Коментирайки договора за мигрантите между Евросъюза и Турция, сключен през март тази година, и заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, Меркел отбеляза, че двете страни трябва да изпълняват ангажиментите, които са поели.

„Договорът с Турция е от взаимен интерес. Нямам план „Б". Работя упорито за изпълнението на това споразумение, както и за изпълнението на подобни договори, сключени с други страни", каза тя.

По официални данни на германското вътрешно министерство през миналата година в страната са влезли около 900 000 мигранти, а от началото на 2016 г. - над 200 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай