Менда Стоянова в Брюксел: Приоритет за България е единната визия за бъдещето на Европа

Менда Стоянова в Брюксел: Приоритет за България е единната визия за бъдещето на Европа | StandartNews.com

През следващите месеци основен приоритет на България като ротационен председател на Съвета на ЕС, е работата в посока изграждане на единна визия за бъдещето на Европа. Ето защо смятам, че е необходимо да продължим да настояваме за по-ефективно прилагане на солидарността, отговорността и кохезията като водещи, хоризонтални принципи на интеграцията – важни за безпроблемното реализиране на ключови политики на Съюза. Това заяви в Брюксел народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Там тя участва в заседание на политическата група на ЕНП с представители на националните парламенти от партиите-членки на ЕНП. Основните теми на конференцията са приоритети и новите предизвикателства пред Бюджета на ЕС и реформата в Общата селскостопанска политика. В събитието участват още заместник-председателят на Групата на ЕНП в ЕП Естер де Ланг, заместник-председателят на ЕК, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността - Юрки Катайнен, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, председателят на Конституционната комисия на ЕП Данута Хюбнер, европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган, както и депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова.
„Единството, справедливостта и кохезията са ключ към засилване на социалното измерение на Европейския съюз и просперитет в дългосрочен план. По време на първото ни Председателство, насочваме усилията си за надграждане на резултатите, които вече са постигнати в рамките на дебата за бъдещето на труда", посочи Стоянова пред присъстващите.
„Темата на първа сесия: „Бюджет на Европейския съюз: съществуващи приоритети и нови предизвикателства" следва да бъде разгледана в контекста на бъдещата Многогодишна финансова рамка 2021-2027 г. Тя, от своя страна, очертава представата за просперираща и сигурна Европа, основана на силно конкурентна, социална пазарна икономика", подчерта председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Тя допълни, че в рамките на следващия Програмен период традиционните политики на ЕС трябва да имат първостепенно значение, тъй като от една страна те представляват средство за насърчаване на икономическия растеж и конкурентоспособност на Съюза в глобален мащаб, а от друга допринасят за постигането на целите, отнасящи се до опазването на околната среда.
По думите й въпросът за запазването на кохезионната политика, като основна инвестиционна политика на ЕС, стимулираща икономическия растеж и създаването на нови работни места, е ключов за бюджета на Съюза след 2020 г. Според Менда Стоянова кохезионната политика трябва да бъде насочена повече към осъществяването на реални и количествено измерими резултати, достигайки до максимален брой европейски граждани. „Ето защо е важно усилията на страните членки да бъдат съсредоточени върху интегрирания подход и синергията", отбеляза тя.
Менда Стоянова коментира и Общата селскостопанска политика след 2020 г. Тя посочи, че Българското председателство ще насочи своите усилия към реформата в този сектор. „От значение за нейното модернизиране са научният подход и прилагането и въвеждането на иновации. Изцяло финансираните от ЕС директни плащания по Общата селскостопанска политика трябва да се запазят като гарантиращи стабилността и доходите в отрасъла", каза още депутатът от ГЕРБ.
В рамките на форума Евгения Ангелова участва и в панела за дейността на мрежата от млади членове на ЕНП. На него координаторът на младите членове на ЕНП - Том Ванденкенделаре, ги запозна с бъдещите инициативи на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай