Меле между полиция и имигранти на остров Лесбос

Меле между полиция и имигранти на остров Лесбос | StandartNews.com

Бежанци и нелегални имигранти на остров Лесбос направиха опит да се качат на ферибот за Атина, който превозва туристи. Мигрантите започнаха да хвърлят камъни срещу полицията, а властите ги отблъснаха със светлинно-звукови гранати.

Започна прехвърлянето на 10 хиляди бежанци, които досега спяха на пристанището, на друго място на острова. Кметът на Лесбос, който няколко пъти предупреждаваше правителство за ситуацията и дори поиска да се обяви извънредно положение, каза, че иска военни кораби, за да транспортират бежанците за Атина.

Личи напрежение и сред гърците, които от една страна участват масово в доброволни акции, но не виждат някаква помощ от страна на Европа.

Днес на посещение в остров Кос пристигнаха вицепрезидентът на Европейската комисия Франц Тимерманс и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, за да се запознаят на място с проблема на властите по овладяване на бежанската вълна.

Посрещнаха ги възмутени граждани на острова.

"Предатели, не искаме тук център на престъпността, безсилни сте да охранявате границата, напуснете острова!", скандираха недоволни хора.

Имаше дори и закани, че жителите ще вземат реда в свои ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай