Медии: Германия умува за репарациите

Медии: Германия умува за репарациите | StandartNews.com

Не бива да загърбваме нацисткото си минало, каза Ангела Меркел

Германия не може да тегли черта на нацисткото си минало и трябва да остане чувствителна към щетите, които е нанесла на други страни, включително и на Гърция. Това заяви канцлерът Ангела Меркел точно преди 70-годишнината от края на Втората световна война, предаде Ройтерс. Атина настоява за репарации за щетите от войната, както и за връщане на военен заем. Гръцки експерти изчисляват сума над 200 млрд. евро. В същия ден по темата говори и германският президент Йоахим Гаук, който спомена за възможност Германия да изплати репарации на Гърция.

В седмичното си онлайн обръщение Меркел каза, че "не може да се тегли черта на историята", отхвърляйки по този начин копнежа, който много следвоенни поколения германци изпитват.

"Виждаме го в дебатите за Гърция и в други европейски страни. Ние германците имаме специалната отговорност да бъдем нащрек, да бъдем чувствителни и да осъзнаваме какво сме направили през нацистката епоха и какви трайни щети сме нанесли в други страни. Проявявам огромно съчувствие към това", отбеляза канцлерката. В. "Зюддойче цайтунг" цитира думите на Йоахим Гаук, че Германия, като съобразяваща се с уроците на историята страна, трябва да проучи евентуални възможности за репарации. Гаук заяви, че германците са "потомци на хора, които са оставили след себе си диря от разрушения" из Европа през Втората световна война. Меркел от своя страна каза още, че очаква с нетърпение възпоменателната церемония на 10 май в Москва заедно с руския президент Владимир Путин. Тя и други лидери обявиха, че няма да присъстват на традиционния военен парад в Русия на 9 май на фона на напрежението заради анексирането на Крим и военните действия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай