Маршове срещу мигрантите подпалиха Европа

Маршове срещу мигрантите подпалиха Европа | StandartNews.com

Център за бежанци горя в Прага, френски генерал арестуван в Кале

Бунт срещу имигрантите и мюсюлманите в няколко европейски града вдигнаха в събота вечер крайнодесни активисти, съобщи Ройтерс. Повечето от демонстрациите бяха организирани от германското радикално движение ПЕГИДА и прераснаха в насилие и сблъсъци със служители на реда. Размирната нощ приключи с подпалването на център за бежанци в Прага и ареста на френски генерал в Кале.

Бунтът на ПЕГИДА бе организиран едновременно в няколко града в Европа и други краища на света. Над 2200 души бяха протестиращите в Прага. В чешката столица едновременно се проведоха демонстрации както на поддръжници на ПЕГИДА, така и на техни опоненти. Стигна се и до директен сблъсък, когато поддръжници на мигрантите бяха замеряни с бутилки и камъни от около 20 радикални активисти. По-късно пък около 20 маскирани демонстранти хвърляха коктейли "Молотов" към център за подпомагане на бежанци. Пострадал е един човек, който е ударен от стъкло.

Сблъсъци избухнаха и по време на неразрешен протест във френския град Кале, където има голям лагер за настаняване на мигранти, желаещи да преминат във Великобритания. Активистите на ПЕГИДА не се съобразиха със забраната на френските власти за провеждането на протест в града и няколкостотин души с радикални настроение излязоха по улиците, скандирайки антиимигрантски лозунги. Полицията бе принудена да разпръсне демонстрацията със сила и сълзотворен газ. Арестувани са най-малко петима души, между които френският генерал Кристиан Пикемал, бивш командир на Френския чуждестранен легион. Той ще бъде обвинен в участие в незаконна демонстрация и може да влезе в затвора за до 5 години, пише в. "Дейли мейл".
Бунтове имаше и във Варшава, където стотици хора с полски знамена скандираха срещу ислямизацията на Европа. Подобни акции имаше в събота вечер и в Амстердам, Бирмингам и други европейски градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай