МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПРЕД "СТАНДАРТ": Започвам кампания за онлайн уважение и безопасен интернет за децата

МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПРЕД "СТАНДАРТ": Започвам кампания за онлайн уважение и безопасен интернет за децата | StandartNews.com

Само пред "Стандарт" еворкомисарят Мария Габриел направи обръщение да направим Интернет по-добро място за всички и призова всички европейци да се присъединят към кампанията за по-безопасен Интернет

6 февруари е особен ден. Като комисар по цифровата икономика и общество съм горда, че отбелязваме за 15-ти път Деня за по-безопасен интернет. Тази инициатива постепенно набра скорост в Европа, година след година, благодарение на усилията на мрежата от центровете за безопасен интернет и координацията на Европейската комисия. Тази инициатива стана водеща за ЕС и допринесе да се повиши информираността, като достигна до милиони граждани по цял свят.

Мотото тази година е "Създавай, свързвай и споделяй уважение - по-добрият интернет започва от теб". Това е призив всеки от нас да даде своя принос, за да създадем по-добра цифрова среда за всички граждани, особено за най-младите потребители.

Днес децата растат във все по-цифрова среда с устройства и услуги, които им позволяват да играят, да учат, да създават и да си общуват онлайн. Децата между 5 и 15-годишна възраст прекарват седмично повече от 15 часа онлайн.

Новата цифрова реалност им предлага много възможности, но трябва да признаем и да засегнем и рисковете, които идват с тези възможности. Половината от всички между 11 и 16-годишна възраст са срещали порнографско съдържание. За близо половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно, а близо 1/4 от тях вярват, че може да се вярва на даден сайт, ако той е намерен в търсачка. Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделянето на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможността за радикализиране на децата.

Изключително важно е гражданите да придобиват от ранна възраст необходимите умения и да развиват навици за по-безопасен и отговорен цифров живот, включително и онлайн уважението, критично мислене, боравене с пароли и цифрова самоличност.

ЕС заема водещи позиции в превръщането на интернет в по-безопасно място за децата

Ние предложихме ново законодателство, например преразглеждане на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, с цел по-добра защита на непълнолетните при линейни и нелинейни аудиовизуални услуги, включително платформите за обмен на видео.

Приетата Европейска стратегия за по-добър интернет за децата определя редица действия за онлайн безопасност, включващи финансова подкрепа, законодателство и саморегулиране с участието на държавите-членки, индустрията и гражданското общество. Комисията съфинансира мрежата от европейски центрове за безопасен Интернет, координирани на ниво ЕС от Insafe и INHOPE, както и основната платформа betterinternetforkids.eu като единна входна точка за онлайн инструменти и услуги за гражданите. Центровете организират редица дейности за повишаване на информираността, включително обучения за деца или младежи, родители, детегледачки и учители. През 2016 г. тези дейности достигнаха до 27 милиона граждани. Центровете предлагат също така съвети за непълнолетните и горещи линии, на които може да се сигнализира за материали, съдържащи сексуално насилие над деца. Мрежата INHOPE получи над 200 000 сигнала за такива случаи през 2016 г. Благодарение на горещите линии, съдържанието по 75% от сигналите е било премахнато за по-малко от три работни дни.

Освен това, ЕС съдейства на инициативата за саморегулиране - Алианса за по-добра защита на непълнолетните онлайн, чиято цел е да подобри онлайн средата за децата и младежите. Тя бе обявена по време на Деня за по-безопасен интернет през 2017 г. и събира 26 водещи медии и компании в сферата на информационните и комуникационните технологии, неправителствени организации и УНИЦЕФ, за да се справят с вредното съдържание и поведение, с които непълнолетните се сблъскват онлайн. Тяхната цел е да влязат в диалог за търсене на общи решения за създаване на по-безопасен интернет за непълнолетените.

Кампанията #SaferInternet4EU

Тази година обявявам началото на една кампания за повишаване на осведомеността, която обхваща целия ЕС. Нейното мото е #SaferInternet4EU, а целта й е да подобри цифровата култура на децата и младежите. Кампанията определя редица инициативи за подкрепа на гражданите, образователните институции и образователната система, за да се приспособят по-добре към живот и работа в ерата на цифрова промяна в цяла Европа.

Ние искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите възможности и предизвикателства от това, което знаят в момента. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си. Кампанията съдържа широк спектър от теми, включително критично мислене, медийна грамотност и цифрови умения, необходими за разпознаване и борба с фалшивите новини и с рисковете от развиващите се онлайн технологии и свързани устройства.

Залозите са изключително високи, тъй като цяло едно поколение ще бъде силно повлияно от начина, по който ще общува онлайн със света. И това е въпрос пред всички: родители, учители, политици, бизнес асоциации и т.н. Всички трябва да се ангажират с тази кауза. Затова призовавам тези от вас, които се интересуват от темата, да станат модели за подражание как правилно да работим с технологиите. Присъединете се към кампанията #SaferInternet4EU и нека заедно насочим усилията си за постигане на целта за един по-безопасен интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай