Малмстрьом приветства мерките на страната за бежанската вълна

Малмстрьом приветства мерките на страната за бежанската вълна | StandartNews.com

София. "Приветствам новите стъпки, които България предприе, за да се справи с бежанската вълна". Това заяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом на конференция на тема "Общата европейска система за убежище: предизвикателства и перспективи", съобщи БГНЕС.

Малмстрьом представи общата директива за убежищата, която бе приета в Дъблин. Европейският съюз (ЕС) все още има трудности с аргументите на солидарност, но достъпът до съдебната система се улеснява благодарение на новата директива, обясни тя.

"През последните месеци България е изправена пред ситуация да посреща лица на границата. Ситуацията е трудна, оказана е подкрепа и така показваме как се оказва солидарност на държавност, изправена пред такъв проблем", продължи Малмстрьом.

Шенген предполага отворени граници за гражданите, но ако няма обща политика по убежището нещата нямаше да могат да се прилагат, обясни еврокомисарят и уточни, че в различните държави-членки законите се прилагат различно и начините за убежище също са различни.

"През 2008 г. се заехме с преработване на законодателството. Уреждат се и новите материални условия в целия ЕС, защитават се и основни права на хората. Истинската работа започва с прилагането на законодателството сега, за което трябва да сме сигурни, че всички държави-членки спазват", каза още Малмстрьом. Държавите-членки са длъжни да разполагат със своите системи за убежище и от тях се очаква да проявят солидарност към нуждаещите се, смята тя.

"Призовавам държавите-членки да помислят за съответните механизми за помощ на бежанците. Основен акцент остава прилагането на новото законодателство. "В центъра сте вие, хората от практиката. Трябва да има ясни закони и достатъчни ресурси. Картината на убежището ще продължи да се променя. На този етап сме се обединили около общата система за убежище и гражданите, които са се обърнали към нас за закрила", посочи Малмстрьом.

Държавите трябва да вземат мерки за интеграция. Бежанците в България искат да работят тук, да учат български език, каза Малмстрьом и отбеляза, че един от въпросите, по които тя ще дискутира днес с вътрешния ни министър е именно темата за мерките за интеграция на бежанците.

Еврокомисарят за вътрешни работи Сесилия Малмстрьом е на двудневно посещение в България във връзка с имигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай