Малката принцеса носи 120 млн. долара (ОБЗОР)

Малката принцеса носи 120 млн. долара (ОБЗОР) | StandartNews.com

На Острова празнуват за Кейт

Кралското бебе се появи в 8 часа и 35 минути и тежи 3,8 кг

120 милиона долара - такава е прогнозната печалба, която раждането на малката принцеса ще донесе на Острова. Сумата бе изчислена днес от британския център за изследване на продажбите, а основно парите ще дойдат от всякакви сувенири - тениски, бижута, пощенски марки и пр., които ще наводнят пазара.

След страхотно чакане, дни на залози, напрежение, развети британски знамена и най-характерна поданическа истерия, в събота сутринта Кейт Мидълтън даде живот на второто си дете. Теглото на бебето е почти 3,8 килограма и както се надяваше цяла Великобритания, полът е женски. Момиченцето се роди на втори май в 8 часа и 34 минути (10 и 34 българско време), а едно от първите поздравления дойде от британския премиер Дейвид Камерън, който написа в Туитър, че се радва за Уилям, Кейт и малката принцеса. Радостната вест обяви специално облечен кралски глашатай, който излезе пред болницата "Сейнт Мери" и с тържествен глас разнесе новината пред специално чакащите кралски фенове там. Стотици британци бяха опънали палатки вече почти седмица пред лечебното заведение, за да може да се първите, които разберат за появата на бебето със синя кръв.

В социалните мрежи тръгна мощен подем от всякакви статуси, шервания и коментари за второто дете на Кейт и Уилям. Официалният профил на кралската двойка в Туитър има повече от 250 000 последователи, които се увеличиха с 50 000 само през последната седмица заради нетърпението и суматохата около раждането на херцогинята. Хаштагът #royalbaby приюти буквално милиони статуси за момиченцето. Отзвукът в българския Фейсбук беше от слаб до никакъв, което е в синхрон с разбираемия скептицизъм спрямо кралските персони на Балканския полуостров.

Медиите на Острова писаха, че принц Уилям е присъствал на раждането, което, въпреки множеството слухове за какви ли не усложнения, е преминало нормално. Кейт и бебето са добре, увериха от луксозната болница "Сейнт Мери", към което прословуто крило "Линдоу" дни наред бе насочен световният фокус. За херцогинята се грижи същият медицински екип, който акушерстваше първото й раждане на принц Джордж през 2013 година. Кралица Елизабет II, която пък за пети път става прабаба, бе уведомена за щастливото събитие в двореца Уиндзор. "Елизабет II е очарована", лаконично обяви официалното комюнике. Мидълтън роди тъкмо когато бяха започнали сериозни притеснения за здравето й. Говореше се, че тя "преносва" вече 10-и ден, но явно терминът й - първоначално обявен за средата на април, не е бил точно тогава.
Новороденото е на четвърто място в линията за наследяване на британския трон. Начело е престолонаследникът принц Чарлз, бащата на принц Уилям, втори е самият принц Уилям, а трети - неговият първороден син Джордж.

Във Великобритания не се е раждала толкова високопоставена принцеса, откакто кралица Елизабет II роди второто си дете принцеса Ана през 1950 г., коментират на Острова. Дъщерите на принц Андрю - принцесите Биатрис и Юджини, бяха пета и шеста за наследяване на престола, когато се появиха на бял свят. А новороденото момиченце няма да бъде задминато по линията на наследяване от евентуални бъдещи по-малки братя. Според новите правила, които влязоха в сила през март 2014 г., принцовете няма да имат предимство за трона. Принцесата също така ще може да се омъжи за римокатолик, без да губи правото си на наследство.

Най-вероятните кръстници на кралското бебе ще бъдат или сестрата на Кейт - хубавата Пипа Мидълтън, или принц Хари. Хари беше единствената супер важна персона, която не успя да присъства на раждането - в момента той е в Австралия, за да завърши службата си в редиците на местните войски.

Когато Кейт напусне болницата след раждането, двойката първоначално ще се върне в двореца Кенсингтън за няколко дни, преди да замине за Анмър Хол в Норфолк, Източна Англия.

"Херцогът работи в Източна Англия, така че херцогинята може да прекара известно време там, но дворецът Кенсингтън ще остане тяхна основна резиденция", заяви говорителка на кралското семейство.

Слуховете гласят, че този път Мидълтън е взела решение да се отдаде сериозно на майчинството и да си почине поне година. Когато роди Джордж, Кейт сякаш избърза и рано-рано възобнови светските си появи и задължения. "Само тя си знае каква преумора й костваше това. Сега Кейт ще си направи една заслужена почивка. И без това цяла Великобритания я обожава заради двете страхотни дечица", твърди кралски източник.

Кейт получи 10% отстъпка в болницата

Кейт роди с всички удобства в болницата "Сейнт Мери" в Лондон. Всяка стая в частното крило, където е настанена, освен баня има wi-fi, спътникова телевизия, сейф, телефон и хладилник. Предлага се и "богата листа с вина, ако желаете да се почерпите с чаша шампанско за появата на бебето".

Кейт получи 10% отстъпка, защото роди там и първото си дете. Цената на стаята е 6570 паунда (10 034 долара) на нощ при нормално раждане. С отстъпката Кейт плаща 5913 паунда. Хонорарите на лекарите не влизат в цената, съобщи "Дейли Мейл".

Камерън пръв поздрави родителите

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън бе първият политик, който поздрави Кейт и принц Уилям за раждането на дъщеричката им. "Моите поздравления към херцога и херцогинята на Кеймбридж за раждането на момиченцето им. Аз съм много щастлив за тях", написа британският премиер в микроблога си в Twitter. Камерън бе последван от вицепремиера Ник Клег, който написа: "Моите поздравления към херцога и херцогинята на Кеймбридж за раждането на новото им бебе. Мириам (съпругата му - бел. ред.) и аз им пожелаваме всичко най-хубаво". Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд също се присъедини към тях. "Поздравления към херцога и херцогинята за раждането на момиченцето им. Пожелавам им много радост и щастие, и надявам се, малко сън!", написа той. Лидерът на ЮКИП Наджъл Фараж заяви, че казал на всеки член на партията във Великобритания "да вдигне чаша за здравето на кралското бебе".

Фаворити за името: Шарлът и Алис

Кое ще е името, което принцесата ще носи? Букмейкърската къща "Уилям Хил" обяви за фаворит Шарлът с коефициент 4 към 5. След това се нареждат Алис с 8/11, Елизабет с 2/9, Виктория с 1/7, Аликзандра с 1/9 и Даяна с 1/10. Другият най-голям букмейкър на Острова - "Ладброус", обаче дава предимство на Алис с коефициент 4/5. Следват Шарлът с 1/3, Елизабет с 1/5, Виктория с 1/6, Даяна с 1/10, Аликзандра с 1/14 и Франсис с 1/25. Говорителят на "Уилям Хил" Рупърт Адъмс заяви, че компанията ще трябва да изплати около 50 000 паунда на тези, които са заложили, че бебето ще е момиче. Според него общо всички букмейкъри на Острова ще изплатят около 250 000 паунда печалби.

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж най-вероятно ще кръстят дъщеричката си Шарлът, понеже това е женската форма на името Чарлз - в чест на дядото. Кралица Шарлът, родена през 1744 г., пък е използвала това име вместо даденото й по рождение Софи. Дъщеря й, родена през 1766 г., също била кръстена Шарлът. Едно от имената на сестрата на Кейт - Пипа Мидълтън, също е Шарлът, което допълнително натежава на везните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай