Малайзийският самолет е бил свален с ракета (ОБЗОР)

Малайзийският самолет е бил свален с ракета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за сваления самолет, САЩ още мълчат

Донецк. Американският вицепрезидент Джо Байден потвърди, че малайзийският самолет е свален от ракета „земя-въздух" , предаде CNN, като добави, че американските спецслужбите все още не могат да определят коя от страните в украинския конфликт е изстреляла ракетата.

Според данните на една радарна система е имало активирана система за изстрелване на ракети земя-въздух, която е проследила самолета малко преди да падне. Втора радарна система е засякла топлинен сигнал в момента на удара на боинга.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко смята, че терористичен акт е причина за падането на малайзиския пътнически самолет в източната част на страната.

Говорител на Петро Порошенко пък добави, че "президентът мисли, че самолетът е свален – това не е инцидент, не е катастрофа, а терористичен акт."

Пред BBC украинският външен министър Павло Климкин съобщи, че правителството на страната има доказателства, че самолетът е свален от проруски сепаратисти. Той допълва, че Киев ще публикува прихванати телефонни разговори. Украински медии вече излъчват такива записи, прихванати от секретните служли между проруски сепаратисти, в които няколко мъже обсъждат свалянето на граждански самолет.

Но сеператисткият лидер Александър Бородай обвини правителството в свалянето на самолета. "Очевидно това е пътнически самолет, свален от военновъздушните сили на Украйна", коментира той пред държавната руска телевизия "Русия 24".

Проруските сепаратисти в Донецк вече са открили черната кутия от сваления малайзийски самолет, по информация на Интерфакс. Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република възнамеряват да изпратят пет записа в Москва, която поиска от Киев да се включи в разследването.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин информира американския си колега Барак Обама за получената непосредствено преди телефонния им разговор новина за падането на малайзийския Boeing 777 в Украйна, съобщават от Кремъл.

Путин изрази съболезнования на премиера на Малайзия Наджиб Разак във връзка с авиокатастрофата.

Около 17 часа българско време Боинг 777 на малайзийските авиолинии, летящ по линията Холандия-Куала Лумпур, се разби на близо до руската граница в Украйна. Малко преди контролът над него да бъде предаден от украинските на руските авиодиспечери, той изчезна от радарите на 10 км височина. Всички 280 пътници и 15 души екипаж са загинали в следствие на катастрофата. 

Вицепрезидентът на Малайзийските авиолинии за Европа съобщи националностите на всички пътници на злополучния полет. Всички 15 члена на екипажа са били малайзийци. От 280-те пътници 154 са били холандци, 27 - австралийци, 23 - малайзийци, 11 - индонезийци, 6 - от Великобритания, 4 от Германия и 4 от Белгия, трима от Филипините и един от Канада. Власисте все още се опитват да индентифицират националностите на останалите пасажери. От френското външно министерство смятат, че е имало поне четирима французи на борда, а от американска страна има данни за 23 граждани на САЩ. 

Няма информация засега българи да са били на борда на падналия над Украйна малоайзийски самолет тази вечер. Това съобщи в ефира на "Нова телевизия" говорителят на Министерството на външните работи" Венцислав Генков.

Отломките от машината, заедно с телата на десетки загинали, бяха открити в Източна Украйна в район, където през последните дни се водят сражения между армията и проруски сепаратисти.

Според анализаторите на този ранен етап все още не трябва да се правят заключения относно кой е изстрелял ракетата. 

Въпреки това, от семействата на загиналите, както и цялата международна общност ще очаква прозрачна и изчерпателна проверка на случая, като най-добре тя да бъде направена от трета страна на конфилкта между Украйна и Русия.

Американски анализатори коментират също така, че предстои да се разбере и списъкът с имената на пътниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай