Макрон: Всеки да си поеме отговорностите! Ще наложим с политически натиск вторичната миграция!

Макрон: Всеки да си поеме отговорностите! Ще наложим с политически натиск вторичната миграция! | StandartNews.com

„Всеки да си поеме отговорностите и да не ни дава уроци, тъй като сме втората по брой на дадени убежища страна", заяви френският президент Еманюел Макрон в неделя на минисрещата на върха в Брюксел за миграцията..

"Дали тези проблеми, които обсъждаме сега, са най-неотложните? Не толкова, колкото преди година. Защото предприехме решителни действия и трябва да го признаем. Днешното предизвикателство е политическият натиск в някои страни членки и онова, което наричаме вторична миграция в Европейския съюз", каза още Еманюел Макрон.

„Тук не става въпрос за това да спасяваме една канцлерка, а да изградим единна политика за миграция", коментира от своя страна премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

За да преодолее съпротивата, Германия смята да направи отделни двустранни споразумения със страни на предна линия като България.

„Не се очертава успех на срещата на върха и затова ще подходим с двустранни или четиристранни споразумения", каза канцлерът Ангела Меркел.

За съдържанието на въпросните споразумения лидерите трябва да се договорят допълнително.

"Участниците в срещата са единодушни, че външните граници на Европа трябва да бъдат охранявани по-добре, за да не се допуска нелегално влизане на хора и че всички страни трябва да споделят тежестите на миграцията. Не е допустимо някои да се справят с първичната миграция, а други - само с вторичната. Където е възможно, искаме европейски решения. Където не е възможно, онези, които имат общи стремежи, трябва да намерят общи рамки за действия. Когато става дума за външното измерение, за отношенията ни със страните на произход или на транзит, ние подчертаваме, че споразуменията между ЕС и Турция служат за пример. Но трябва и да платим втория транш, за да може Анкара да подкрепя мигрантите с европейска помощ", заяви Меркел след края на разговорите.

Приемане обратно на мигранти не е по вкуса на всички. Италия поиска да се напише ново споразумение за бежанците.

Франция, която през последните дни си разменя остри реплики с Италия, но не е на първа линия на мигрансткия поток, е „за" реформиране на правилата за убежище, но и за проява на солидарност с мигрантите.

Напрежението в Европейския съюз заради мигрантите расте. Част от лидерите на Общността се събраха на извънредна среща в Брюксел в неделя.

Разговорите бойкотираха Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

Като ротационен председател на ЕС, България се опита да посредничи за усъвършенстване на т.н. Дъблинско споразумение на минисрещата на върха в неделя.

То регулира даването на убежище и регистрация на бежанците в страната членка, през която са влезли на територията на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов обаче уточни, че България няма да приема обратно бежанци, които са прекарали в друга държава повече от година и половина.

„Паниката не е добър съветник. Повтаряме същите упражнения няколко години за нещо, което би могло да бъде решено бързо от всички държави в ЕС. Страните от Западните Балкани също трябва да бъдат защитени", заяви Борисов.

Според него първо трябва незабавно да бъдат защитени външните граници на ЕС, така че мигранти да не влизат от други места, освен през официалните пропусквателни пунктове. След това трябва да има вторично разпределение на мигрантите - те да бъдат върнати там, откъдето са дошли. И трето: държавите трябва да се договорят с трети страни за изграждане на центрове. В тях трябвало да се предоставя медицинска, образователна и юридическа помощ.

Премиерът уточни, че на срещата на върха не е била обсъждана възможността за обособяване на миграционен център в Албания.

Борисов допълни, че досега бежанци, пристигнали у нас, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, защото не желаят да останат в България.

„Има голяма чувствителност в Европа по темата. Затова се правят тези срещи. Всички заявиха, че България е свършила много работа по време на председателството за придвижването на темата с миграцията и сме успели да намерим необходимите компромиси, върху които да се надгражда. Получих поздравления, че така темата може да бъде решена за сравнително кратко време", каза Борисов.

Испанският премиер Педро Санчес призова партньорите от ЕС съюз да помогнат на страната му да се справи с потока от хиляди мигранти, пристигащи от Африка през Средиземно море.

"Ние сме в ситуация, която ще ескалира, ако не вземем решения в близките дни. Онова, което чух днес, онова по което постигнахме съгласие днес, е знак, че вероятно има воля за промени", коментира премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай