Макрон в страната на Льо Пен

В неделя французите ще избират между националистката и проевропейския новак

Макрон в страната на Льо Пен | StandartNews.com

Първият тур на президентските избори във Франция потвърди новата тенденция в международната политика. Французите бяха поредните, които показаха, че най-значимото разделение вече не е между леви и десни, а между национализъм и глобализация.

Центристът Еманюел Макрон излезе начело в неделя, твърдо решен да преобърне традиционните политически разделения. Той е поддръжник на ЕС, вярва в свободната търговия и либералното отношение към бежанците. Крайнодясната Марин Льо Пен обаче все още му диша във врата. Тя иска да изтегли Франция от европейската единна валута, да засили граничния контрол и да спре имиграцията. Въпреки това както Макрон, така и Льо Пен са играчи, които не принадлежат към доскоро категорично утвърденото във Франция съревнование между десни и леви. И двамата имат свои движения, смятат, че политическият механизъм в страната отдавна не работи. И с това приключват приликите помежду им.

Някои наричат Макрон "детето-чудо", други го заклеймяват като протеже на провалилия си президент Франсоа Оланд. Роден е на 21 декември 1977 г. в северния град Амиен в семейството на лекарката Франсоаз и професора по неврология Жан-Мишел Макрон. Учи в частен йезуитски лицей в родния си град,

влюбва се в учителката си

по френски и литература Брижит Троньо. Последната година от гимназията е изпратен да изкара в елитния лицей "Анри IV" в Париж. Но дори оттам продължава да поддържа връзка по телефона с мадам Троньо, която наскоро призна, че разговаряли в продължение на часове.

Междувременно Макрон завършва философия в университета "Париж Нантер ла Дефанс", после изкарва и магистратура по публична администрация в Института "Сианс По" – алма матер на много президенти на Франция. Започва работа като инспектор в Министерството на икономиката и финансите през 2004 г. Там работи тясно с Жак Атали, икономист и съветник на президентите Франсоа Митеран и Никола Саркози. На 29 г. Макрон постига окончателна победа на любовния фронт – тема, която е от жизнена важност за рейтинга на всеки френски политик. Сключва брак с 24 г. по-възрастната от него Брижит, която успял да убеди да зареже съпруга си, от когото има три деца. "Стъпка по стъпка той успя да разбие моята съпротива по изумителен начин – с търпение", споделя г-жа Макрон, която сега е на 64 г.

Бракът им можеше да се окаже пагубен за стремежите му към най-високия държавен пост. Но медиите успяха да го представят като романтична история. Макрон разказа как завършил, направил кариера, пътувал по света, но през всички години запазил в сърцето си първата любов. Екипът му обаче досетливо прикри факта, че е бил съученик с дъщерята на Брижит.

За разлика от много свои предшественици, Макрон не се застоява много в обществения сектор. Той бързо решава да напусне поста си на финансов директор в министерството, като

плаща глоба от 50 000 евро

за да започне работа в частната инвестиционна банка "Ротшилд" в Париж. Там той осъществява една от най-големите инвестиционни сделки между швейцарския концерн "Нестле" и американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" на стойност 9 млрд. евро. Въпреки че сега вече има свое движение, от 2006 до 2009 г. Макрон е член на Социалистическата партия, а през 2012 г. става зам.-генерален секретар в Елисейския дворец – високопоставен съветник на президента Оланд. На 26 август 2014 г. е посочен за министър на икономиката и финансите. Спечелва си прякора Моцарт на финансите заради предполагаемите си гениални идеи в сферата.

Всъщност, именно предлаганите от него реформи в трудовото законодателство, които облекчават уволняването на служители и увеличават работната седмица, водят до масови и изпълнени с насилие протести. След упорити слухове, че ще се кандидатира за президент при основаването през април 2016 г. на независимото социалиберално, центристко движение "Напред!" ("En Marche!" – ЕМ също като неговите инициали), Макрон напуска министерския пост в края на август и на 16 ноември обявява намерението си да се бори за президент. Тогава фаворит е експремиерът и кандидат на консервативната партия "Републиканците" Франсоа Фийон, успял да бие на първични избори бившия държавен глава Саркози. Но през януари медийни разкрития за фалшиви назначения на съпругата и децата на Фийон го изтикаха на трето място в анкетите и в неделния вот. Така настъпи мигът на Макрон, който си завоюва имидж на изгряваща звезда в политиката, успяла да се дистанцира от традиционните леви и десни, предлагайки алтернатива и по думите му "демократична революция".

Когато застава обаче до своята пряка опонентка Марин Льо Пен, напред излиза факта, че Макрон си остава продукт на френския политически елит и произлиза от образована буржоазна среда. В този смисъл той е еманация на всичко онова, срещу което се бори Льо Пен. Точно затова наскоро британският "Гардиън" написа, че русокосата дама никога не е била по-близо до президентския пост. За разлика от Макрон обаче Льо Пен от крехка възраст е

имала за цел да влезе в политиката

Тя взима решението още на 8 г., след като домът на семейство Льо Пен е взривен при атентат срещу баща й. През 1986 г. – само на 16 г. тя вече е член на партията. След като влиза в "Национален фронт", кариерата й се развива бързо. В началото тя просто придружава Жан-Мари на митинги – и като начин да прекара повече време с баща си, и като възможност да бъде забелязана в обществото. През 1998 г. решава, че няма повече да работи като адвокат – потенциалните клиенти масово я бойкотират в знак на протест срещу баща й. Става правен съветник на партията. Интересен факт от кариерата й като адвокат е, че известната като изразена ксенофобка Марин на времето е защитавала в съда имигранти, заплашени с депортация. Този детайл е един от опитите на екипа на Льо Пен да изчистят имиджа й и да я разделят от образа на Жан-Мари. Решението й да позира на снимки с коне и домашни любимци в началото на кампанията й, също е начин да се загатне, че има и други страни освен публичния образ на твърда и решителна жена.

Освен всичко това Льо Пен е доста по-опитна в политиката и много добре се е научила как да използва всеки момент в нейна полза. Само преди няколко дни тя се появи изненадващо пред сградата на завода "Уърлпуул" в родния град на Макрон – Амиен, докато самият той имаше среща с профсъюзни лидери вътре. Кандидатката на крайната десница измести опонента си от центъра на вниманието, излизайки отпред сред работници в яркожълти светлоотразителни жилетки и се обяви за издигната от тях (заводът предстои да бъде преместен в Полша и стана пореден символ на загубата на работни места във Франция). Хитpият xод, който тв каналът "Бе Еф Ем" излъчи на живо, веднага постави Макрон в неудобно положение. Докато Марин си правеше селфита с хората пред застрашения от затваряне завод, Макрон бе показан на среща при закрити врати с профсъюзните лидери, облечен в костюм и вратовръзка. След срещата си със синдикалните лидери, Макрон отиде следобед до завода, където бе посрещнат от работещите с освирквания и скандирания "Марин президент!". Хитрият ход на кандидатката на "Национален фронт" - ден след първия тур тя обяви, че

напуска лидерския пост на партията

доказа, че това, което предсказват социолозите може много лесно да бъде променено. До балотажа остава седмица, в която могат да се случат много неща. Въпреки че в момента всички смятат, че Макрон е сигурен победител и бъдещ президент, той има време да направи ужасни грешки и да отблъсне редица леви избиратели. Льо Пен често подчертава, че опонентът й няма допир с обикновените хора и живее в свой собствен свят сред елита. Стратегията й е ясна - тя се опитва да го представи като пионка на финансовите пазари, ЕК и "глобализираните и космополитни елити". От своя страна Льо Пен се представя за защитник на работниците, на националните интереси и истински патриот. Тези ходове показват, че колкото и французите да се противопоставят и критикуват Льо Пен, тя успява да изиграе своята роля повече от отлично. С дискредитирането на силен играч като Фийон именно тя се превърна в човекът, който диктуваше правилата в предизборната битка, а Макрон се оказа поредният герой в страната на Льо Пен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай