Макрон и Льо Пен на балотаж /ОБНОВЕНА/

Десни и леви се обединяват срещу националистите във Франция

Макрон и Льо Пен на балотаж /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен отиват на балотаж на 7 май. Това сочат първите екзит полове след приключване на първия тур на президентските избори във Франция, съобщи „Монд".

Според проучванията на Ipsos-Sopra Steria независимият Макрон е получил днес подкрепата на 23,7% от гласоподавателите. На второ място се нарежда лидерката на Националния фронт Льо Пен с 21,7%.

Франсоа Фийон, чиято преднина от началото на кампанията бе стопена от скандал, свързан със съпругата му, е с 19,5%. Също толкова получава и крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

След тях се нарежда кандидатът на социалистите Беноа Амон с 6,2%.

Според Ройтерс пък Макрон получава 23 процента, Марин льо Пен е втора с 22,5 процента, а Франсоа Фийон е трети с 20 на сто от гласовете.Според проучвания на Sofres Макрон и Льо Пен имат равен резултат – 23%, а Фийон и Меланшон са с по 19%.

Беноа Амон побърза да призове избирателите си на втория тур да гласуват за Макрон. И даде тон за подкрепа в негова полза и срещу Льо Пен. По-късно към него се присъединиха премиерът Бернар Казньов, както и бившият премиер Жан-Пиер Рафарен, привърженик на Фийон. Те също призоваха на балотажа да се гласува за Макрон.

Самият Фийон също заяви, че няма друг избор, освен да се гласува срещу Льо Пен и "за" Макрон, тъй като според него Националният фронт ще доведе Франция до фалит.

Впоследствие и сегашният държавен глава Франсоа Оланд позвъни на Макрон, за да го поздрави с първото място на първия тур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай