Македония осъди идеолога на "македонизацията"

Македония осъди идеолога на "македонизацията"  | StandartNews.com

Скопие. Съдът в Скопие осъди бившият директор на Управлението за защита на културното наследство на Македония Паско Кузман на три години затвор.

Той се смята за основен идеолог в започналата през 2006 година "антиквизация" на съседна Република Македония. Кузман бе лицето на пропагандата при търсене на връзки между античните македонци и сегашното население в западната ни съседка. Той бе щедро финансиран от правителството на премиера Никола Груевски, напомня БГНЕС.

Според обвинението Паско Кузман, заедно с още 15 души незаконно е участвал в археологически разкопки и е продавал откритите ценности. Ръководителят на групата Илчо Бойчевски получи 7.5 година затвор.

Групата е извършвала незаконни разкопки в Демир Капия, Свети Николе, Кавадарци и Скопие. Откритите исторически предмети са били продавани в страната и чужбина.

Паскал Кузман се смяташе за изключително близък до властите и бе известен със своята ексцентричност - на ръката носеше два часовника - единият, който му показва античното, а другият сегашното време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай