Македонец поруга БГ паметник на Каймакчалан

Македонец поруга БГ паметник на Каймакчалан | StandartNews.com

Недостоен вандализъм се е разиграл навръх празничния 22 септември

Македонски вандали, водени от местен журналист, се похвалиха, че организирано са потрошили паметната плоча на загиналите български офицери и войници на връх Каймакчалан. Недостойната случка се разиграва знаково в Деня на независимостта ни - 22 септември. За "геройството" си 59-годишният Миленко Неделковски, гражданин на бившата Югославска република Македония (БЮРМ), съобщава във фейсбук. Там той написа, че за да документира "подвига" си, завел три телевизионни камери. Тръгнали рано сутринта в празничния за България ден, пътували 6 часа по разрушен път, за да изпочупят паметника, допълва картината проправителственият жълт сайт Инфомакс.

В действителност обаче единственото, което рошавият журналист е направил, е да разбута венците, които българо-гръцка делегация ден преди това е поставила на историческия връх. На 21 септември родни и гръцки генерали, депутати и потомци на славни български фамилии се качват на Каймакчалан. Инициативата е на началника на отбраната ген. Константин Попов. Паметта на загиналите български и сръбски войници от Първата световна война е почетена с военен ритуал и заупокойна молитва. От наша страна участват депутатите Пламен Манушев (ГЕРБ), Желю Бойчев (БСП), Милен Михов (ПФ), Манол Генов (БСП), зам.-командира на Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Солун ген.-майор Димитър Илиев, командирът на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев, консулът ни в Солун Владимир Писанчев, шефът на дирекция „Социална политика" в МО Иво Антонов, бизнесмени, историци и потомци на загиналите. Панихидата е отслужил архимандрит Атанасий.

От гръцка страна в ритуала са участвали бригаден генерал Прокопис Карадзедзос, командир на бригада „Флорина" и генерал-лейтенант Стефанис Алкибиабис, командир на IV корпус – Солун.

Паметната плоча, поставена по самоинициатива на петима военни от 68-ма бригада "Специални сили" обаче, вече я няма. Предполага се, че тя е била отстранена около 16 септември, заради посещението там на сръбския президент Томислав Николич. Затова и на 21 септември венците и цветята са били положени на граничен камък №120, който е в неутрална територия. Така на практика „заслугата" на скопския гражданин Миленко Неделковски и групатата му е единствено да разхвърля и унищожи българските венци и да събори купчината камъни издигната, за да се запалят свещи на мястото на вече отстранения паметен знак. Вандалският акт обаче е повод да се развихри нова порция антибългарска пропаганда в част от медиите. Действието обаче не се приема еднозначно и част от македонците са категорични, че това е недопустимо поругаване, а целта е провокация към добросъседските отношения между двете страни. Български политици поискаха официалните власти да вземат отношение.

Бием се за върха 18 денонощия

Битката за връх Каймакчалан (Свети Илия) е една от най-кървавите и продължителни сражения на Солунския фронт през Първата световна война. Тя ще остане в историята с големите загуби, които дава сръбската армия, като и с надморска височина, на която е водена битката.

Сраженията траят цели 18 дни - между 12 и 30 септември 1916 г. Тогава сръбската армия, след тежки загуби, успява да превземе връх "Пророк Илия" висок 2524 м, докато изтласква българската армия към Мариово, където по-късно се образува нова защитна линия. Между 26 и 30 септември върхът мени притежанието си няколко пъти, докато не е превзет от сърбите на 30 септември. В тази епопея българската армия дава следните жертви: загинали 1876 войници, 51 офицери, ранени 5941 войници и 126 офицери. Загубите на 11 Сливенски полк, гръбнакът на българската отбрана на върха за периода са 24 убити офицери, ранените са 39. Загубите сред войнишкия състава възлизат на убити 524, ранени и контузени 1901, безследно изчезнали 112, пленени 22. Най-тежки загуби дава 11 Сливенски полк - 29 загинали офицери и 529 войници, а ранените са над 2000 души. Сръбските загуби, само като убити, са близо 5000 души. Което до голяма степен е една Пирова победа - превземането на височината не променя стратегическата ситуация в този сектор на фронта, защото настъпващите есенни студове и зима правят невъзможно по-нататъшното настъпление.

РЕАКЦИИ

Да оскверниш паметта на 8 000 загинали е варварство

Адмирал Пламен Манушев, ГЕРБ

Да оскверниш паметта на 8 000 загинали военни е варварство. Не го разбирам, това е нечовешко. Явно е платен сръбски националист или нещо му има в главата, но най-вероятно е целял да стане популярен като голям антибългарист и човек, който мрази българите и всичко, което се е случило някога, който не знае историята, който не знае, че 33 000 македонци от тези земи, доброволци, са участвали в тази война на страна на Българската армия и са воювали тогава срещу сръбската. Такива са били времената.

Настояваме за остра реакция и търсене на отговорност

Красимир Каракачанов, ПФ

Изпратих писмо на македонския президент и лично го призовавам да вземе мерки, защото неговите уверения, че Македония има добри намерения спрямо България и ще води нова политика спрямо България, се опровергават всеки ден. Не можем да толерираме подобен акт, извършен в 21-ви век от гражданин на държава, която иска помощта на България за членство в НATO и ЕС. Този човек трябва да бъде наказан по македонските закони, тъй като и в самата Македония разрушаването на паметници е престъпление. България също може да заведе срещу него съдебно преследване. Повече не бива да мълчим. Очаквам ясна реакция от страна на българското правителство, Външно министерство, на нашия посланик в Скопие. Най-малко може да връчи една нота в македонското външно министерство, а македонският посланик трябва да бъде извикан още днес и да получи протестна нота с настояване срещу този човек да бъде повдигнато наказателно преследване.

Посланикът на Скопие да даде обяснение

Росен Петров, БДЦ

Министерството на външните работи да извика посланика на Македония да даде обяснения, какво ще предприеме западната ни съседка след безобразния акт на вандализъм с унищожаването на българска паметната плоча на връх Каймакчалан. Скопие трябва да има ясна позиция, осъжда или не осъжда този акт. България винаги е била добър съсед. В замяна получаваме подигравки, постоянни антибългарски провокации в медиите им, а сега и този вандалски акт. Ако Македония продължава така, аз смятам, че тя трябва да види Европейския съюз през крив макарон.

Започваме кампания за изграждане на параклис

Жельо Бойчев, БСП

За съжаление, подобни действия и коментари от македонска страна показват, че не са научили нито един урок от историята на Балканите. Това нито е възпитано, още по-малко европейско и християнско поведение. Като народен представител ще настоявам за остра реакция от страна на нашите институции. С колегите, които бяхме на върха, се разбрахме да започнем кампания за поставянето на подобаващ почетен знак и изграждане на параклис в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България. Вандали, не може да пренапишете историята! Не може да заличите подвига на безсмъртния български борчески дух, на героите, дали живота си за свободата, обединението и величието на България.

Жалък македонски примитив

Красен Кралев, министър на спорта

Жалък македонски примитив се подигра с паметта на загиналите български войници при Каймакчалан! Мисля, че този инцидент не бива да бъде подминат с лека ръка.

С чукове и пияници уважение не се печели

Иво Антонов, МО

БЮРМ е в тотална изолация и нервите им вече не издържат. Сърбите честваха на Каймакчалан без тях. Българи и гърци заедно, отново без тях. С театрални постановки, пияници и чукове уважение и внимание не се печели. Време е за нова политика в тази сега напълно маргинализирана и криминализирана страна. И понеже чуковите патриоти крещят като драни "Македония на македонците", време е македонците да им вземат чуковете и да си върнат страната. Иначе духовият оркестър на Македонската армия се представи чудесно, свирейки "Велик е нашият войник" във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай