Люксембург ще копае руда на астероиди

Люксембург ще копае руда на астероиди | StandartNews.com

Правителството на Люксембург обяви, че ще подпомогне разработките в областта на минното дело на астероиди, съобщи Би Би Си. Херцогството планира да създаде благоприятни условия за компаниите, извършващи изследвания в тази област, и дори може да инвестира директно в някои от тях.

Това ще стане чрез приемането на ново законодателство, като съветник при въвеждането му ще бъде бившият шеф на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорден. Той посочил пред репортери вчера, че минното дело в Космоса вече не е научна фантастика и че са налични основните технологии, които да позволят това - кацане на астероид и връщането на материали от него към Земята. Дорден призова европейските предприемачи да последват примера на американските си колеги. В САЩ вече има няколко компании, които проучват възможностите за търсене на редки елементи на космическите тела. "Нещата се развиват в САЩ и беше време такава инициатива да започне и в Европа. Радвам се, че първата инициатива идва от Люксембург", добави специалистът.

Две големи компании в САЩ - Deep Space Industries и Planetary Resources, започнаха да събират екипи, които да разработят космически апарати за набелязване на потенциално интересните обекти и евентуално добиване на руда от повърхността на астероидите. Миналата година САЩ приеха законодателство, което разрешава подобни инициативи. В хода на дебатите някои експерти коментираха, че подобен ход може да се окаже в нарушение на Договора за Космоса на ООН, подписан през 1967 г. Но икономическият министър на Люксембург Етиен Шнайдер няма подобни притеснения.

"Договорът забранява "придобиването" на космически тела, но не изключва добива на материали, които могат да бъдат открити там. Грубо казано, ситуацията е като при риболовните кораби в международните води: рибарите имат права върху улова, но не и върху световния океан", обясни Шнайдер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай