Лондон и Брюксел с тежки пазарлъци (ОБЗОР)

Лондон и Брюксел с тежки пазарлъци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пазарлък за оставането на Великобритания на европейския свободен пазар след излизането от ЕС вероятно ще е централна част от преговорите за прекратяване на британското членство. Това стана ясно от изказванията на европейски лидери и британски политици днес, часове преди началото на Европейския съвет, на който британският премиер Дейвид Камерън трябваше да информира официално колегите си за ситуацията на Острова.

В реч пред Бундестага канцлерът Ангела Меркел подчерта решимостта на страната си да запази тесни връзки с Великобритания, но и да работи за укрепване на ЕС. Тя посочи, че Лондон няма да има право на избирателен подход в хода на предстоящите преговори. "Който и да реши да напусне ЕС, не може да очаква, че ще спре да изпълнява задълженията си, а в същото време ще запази привилегиите", каза Меркел. Тя бави, че достъпът на Обединеното кралство до единния пазар е свързан с приемането на правилото за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Подобно изказване направи и италианският премиер Матео Ренци. "Във всяко семейство трябва да приемеш и добрите, и лошите неща. Не може да говориш за единния пазар, без да приемаш политиките за миграцията", заяви той.
В същото време британският премиер Дейвид Камерън каза, че иска "най-близките възможни" отношения между страната му и ЕС след излизането от общността. "Много се надявам, че ще търсим най-близката възможна връзка по отношение на търговията, сътрудничеството и сигурността", заяви той при пристигането си в Брюксел.

По-рано в статия за в. "Дейли телеграф" здравният министър на Великобритания Джереми Хънт обяви намерението си да се кандидатира за лидер на консерваторите и премиер и обяви позицията си за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. По думите му страната има нужда от споразумение тип "Норвегия плюс", което предполага пълен достъп до единния пазар и разумен компромис по отношение на свободното движение.

Междувременно преди съвета в Брюксел бе свикана извънредна сесия на Европейския парламент. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Великобритания да започне по най-бързия начин процедурата за отделяне и отново заяви, че неформални преговори няма да има преди активирането на чл. 50 от Лисабонския договор. "Великобритания трябва възможно най-бързо да задейства процедурата за напускане на Европейския съюз, а не да играе на котка и мишка и да се крие. Волята на избирателите е повече от ясна - те искат страната да излезе от ЕС, затова трябва да се предприемат съответните действия", заяви Юнкер. След речта му Европейският парламент прие резолюция, в която поиска Обединеното кралство незабавно да задейства клаузата за излизане. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз е готов "още днес да започне процеса на развод с Великобритания, макар и без какъвто и да е ентусиазъм".

Извънредната сесия бе изпълнена с емоционални изказвания и нападки между евродепутатите. Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фарадж обиди депутатите, че никога не са работили нормална работа. Той призова за мирна раздяла и добри бъдещи отношения с ЕС, но бе освиркан. Фарадж си навлече и гнева на Юнкер. "Борехте се за излизане, британците гласуваха в полза на това. Вие защо сте тук?", се обърна Юнкер към британския националист. Лидерът на либералите в ЕП Ги Верховстад обвини Фарадж в нацистка пропаганда по време на кампанията. "Най-после ще се отървем от най-голямото разхищение в европейския бюджет, което плащаме от 17 години - вашата заплата", заяви белгийският политик.

Член 50 писан за Великобритания

Член 50 от Лисабонския договор, който разглежда излизането на страна член от Евросъюза, е писан за Великобритания. Това заяви в интервю за италианския в. "Кориере дела сера" бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен, който бе сред авторите на европейската конституция.
"Когато подготвях европейската конституция, написах член, който след това беше включен в Лисабонския договор като 50-и, т.е. този, който трябва да приложат британците. Той се наричаше "Доброволно излизане на страна членка" и отговаряше именно на страховете на британците, които се бояха, че Евросъюзът ще се превърне в затвор. Напълно естествено е, че от всеки съюз може да се излезе, а Великобритания, която не влизаше в еврозоната и Шенгенското пространство, винаги беше наполовина в ЕС", каза френският държавник.
Според него бъдещите търговски отношения могат да бъдат регулирани със споразумение за свободен стокообмен, подобно на това, което ЕС обсъжда със САЩ.

Полша: Трябват нови лица в ЕС

Премиерът на Полша Беата Шидло обяви, че Франция и Германия не могат вече да играят решаваща роля в реформите, които трябва да се извършат в Европейския съюз.
„Не мисля, че френско-германският дует е в състояние да направи нещо ново за ЕС", коментира Шидло. „Да, Европейският съюз трябва да се промени, той се нуждае от нов договор и ние ще предложим промени. Имаме нужда от нови лица, от нова визия, от нова концепция", изтъкна още тя.
Бившият премиер на Естония Сийм Калас пък предупреди, че още няколко държави може да напуснат съюза и той да се свие до 10 страни. „В случай на най-черен сценарий ЕС ще се свие до примерно 10 държави, а на останалите ще бъде предложено членство в Европейска икономическа зона", каза Калас пред новинарския портал ERR. „Ако желаем по-силен ЕС, трябва да поддържаме по-безкомпромисни отношения с Великобритания, но с оглед на нашите интереси в сферата на сигурността, трябва да намерим правилния баланс", подчертава Калас.

Островът вдига рязко данъците

Великобритания ще трябва рязко да вдигне данъците и да ореже разходите, за да се справи с икономическото предизвикателство на Брекзит, заяви финансовият министър Джордж Озбърн в интервю за Би Би Си.
"Ще трябва да гарантираме финансова сигурност на хората, ще трябва да покажем, че правителството може да се справи със средствата си", каза Озбърн. На въпрос дали това означава, че данъците ще бъдат повишени, а разходите – намалени, той отвърна "Категорично, да". В момента сме в дълъг период на приспособяване към живота извън ЕС и икономически погледнато, той няма да е толкова хубав, колкото животът в ЕС, отбеляза финансист №1 на Острова.
Озбърн също така отхвърли възможността да наследи премиера Дейвид Камерън, който подаде оставка, след като британците избраха Брекзит на референдума. "Не е типично за мен да действам половинчато и се борих за оставане в ЕС с всички средства. Вярвах в тази кауза и се борих здраво за нея", пише Озбърн в статия за в. "Таймс". "Макар да приемам резултата, не съм човекът, който може да обедини партията в този момент", добави той. Преди референдума Озбърн бе смятан за евентуален бъдещ лидер на торите. Сега той обмисля да подкрепи бившия кмет на Лондон и лидер на кампанията за излизане от ЕС Борис Джонсън в замяна на това да поеме поста на външен министър, писа в. "Таймс". За наследници на Камерън се спрягат още министърът на здравеопазването Джеръми Хънт и министърът на вътрешните работи Тереза Мей.
В същото време новият кмет на Лондон Садик Кан заяви, че столицата трябва да получи повече самостоятелност, за да преодолее икономическата несигурност, отприщена от решението на избирателите Великобритания да напусне ЕС. "От името на всички лондончани настоявам за повече автономия за столицата", се казва в текст на негова реч, разпространена от кабинета му и цитирана от "Ройтерс". "Повече автономия, за да защитим икономиката на Лондон от несигурността пред нас. Повече автономия, за да защитим бизнеса, идващ от цял свят да търгува тук. Повече автономия, за да защитим нашите работни места, благосъстояние и просперитет", добавя Кан. Лондон е единственият ключов район на Англия, който гласува убедително за оставане в ЕС. Другите два района от Великобритания на същата позиция са Шотландия и Северна Ирландия.

Сорос спечели Е10 млн. на гърба на Берлин

Американският инвecтитop от еврейско-унгарски произход Джopдж Copoc е спечелил 10 милиона евро на гърба на германската "Дойче Банк" след референдума във Великобритания, пише германският в. "Ди Велт".
Πo вpeмe нa paзpaзилaтa ce финaнcoвa бypя в пeтъĸ cлeд oбявявaнeтo нa peзyлтaтитe oт peфepeндyмa Copoc ce възпoлзвaл oт пaдaщия ĸypc нa aĸциитe нa бaнĸaтa. Бизнecмeнът влoжил 100 милиoнa eвpo в т.нap. "ĸъcи пoзиции". Инвecтитopитe пpилaгaт тaзи тexниĸa, ĸoгaтo oчaĸвaт дaдeни aĸции дa пoeвтинeят и дa ги ĸyпят пo-изгoднo.
Toчнo тoвa ce cлyчило и c aĸциитe нa "Дойче банк", ĸoитo cпaдaт c 23 пpoцeнтa cлeд peфepeндyмa във Beлиĸoбpитaния. Taĸa Copoc cъc cвoитe 7 034 293 пoзиции ycпявa дa пpибepe 10 милиoнa eвpo пeчaлбa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай