Лондон доставя оръжия на Русия въпреки ембаргото

Преди два дни Дейвид Камерън обяви, че забраната се спазва

Лондон доставя оръжия на Русия въпреки ембаргото | StandartNews.com

Лондон. Около 250 лиценза за за продажба на британско оръжие на Русия, включително ракетни установки, все още са валидни, въпреки уверенията на британския премиер Дейвид Камерън отпреди два дни, че наложеното спрямо страната пълно оръжейно ембарго се спазва, съобщават медиите на Острова. Това показва проверка на парламентарната комисия за контрол на оръжейния износ.

Според доклада доставките на оръжие към Москва продължават. Решението на британския кабинет беше взето още през март и гласеше, че на Русия няма да бъде продавано оборудване, с което могат да бъдат подкрепяни проруските сепаратисти в Украйна. Въпреки това обаче спрените лицензи са само малка част.

Според данните от 285 лиценза са прекратени едва 35, а останалите осигуряват износ в размер на общо 131 млн. паунда. Спрените лицензи са за ракети въздух – въздух и за оборудване за военни кораби. За сметка на това все още са разрешени доставките на ракети земя – въздух.

Към Москва продължават да се изнасят също автомати, приспособления за нощно виждане, муниции, малокалибрено оръжие, минохвъргачки и комуникационно оборудване.

Докладът установява още, че кабинетът „безотговорно" е разрешил износа на два химикала с двойна употреба за Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай