Лондон: Бокова е сред най-силните кандидати за ООН

Лондон: Бокова е сред най-силните кандидати за ООН | StandartNews.com

Дискусия в британския парламент определи кандидатурата на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, като една от най-сериозните, наред с тази на бившия президент на Словения Данило Тюрк. Основната тема на обсъжданията беше процесът на селекция на бъдещ генерален секретар на ООН и ролята му в отношенията между Запада и Русия.

Участниците в дискусията отчетоха силата на аргументите за определяне на жена за генерален секретар на ООН, както и необходимостта от зачитане на регионалната ротация.

Журналистът Стивън Ерлангър, шеф на кореспондентското бюро на в. "Ню Йорк Таймс" в Лондон, подчерта, че справедливите амбиции на страните от Източна Европа е трудно да бъдат игнорирани, още повече че сред вече издигнатите кандидати има личности, които отговарят на всички изисквания. Той посочи, че Ирина Бокова е компетентен управленец и политик, известна с последователната си работа за присъединяването на България към ЕС и НАТО. Според него "ще бъде жалко, ако Ирина Бокова бъде спряна заради подозрения", свързани с "погрешно сложения й етикет, че е кандидатът на Москва". Най-добро свидетелство за управленския капацитет на Ирина Бокова, според Ерлангър, е безспорният й успех да гарантира функционирането на ЮНЕСКО след оттеглянето на финансовия принос на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай