Литва ще контролира руските инвестиции в стратегически сектори

Литва ще контролира руските инвестиции в стратегически сектори  | StandartNews.com

Вилнюс. Президентът на Литва Далия Грибаускайте предложи в сряда инвестициите в стратегически важни сектори на икономиката да бъдат проверявани от правителството, за да се гарантира, че те не представляват заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс.

Проектът за законодателство, което трябва да бъде одобрено от парламента, последва съобщенията, че руска компания е наела два големи парцели земя в непосредствена близост до летище Сиаулиаи в северната част на Литва, което е база за самолети на НАТО.

Шяуляй и други летища в страната са включени в списъка на стратегически важни сектори, заедно с енергетиката, финансите, транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Грибаускайте не спомена изрично Русия, но заяви, че е предложила закона, понеже "поради промените в геополитическата ситуация националната сигурност може да бъде заплашена от инвестиции в сектори на икономиката, които имат стратегическа важност за националната сигурност."

Предложението привлича внимание върху проблемите на сигурността на балтийската държава, в която живеят повече от 175 000 руснаци, породени от анексирането на Крим от Русия и подкрепата, оказана от Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Колегите в службите за сигурност демонстрираха, че това са най-чувствителните и най-уязвими части на нашата икономика", казва съветникът на Грибаускайте Гиерде Каминскайте-Салтерс. "Намираме се в сложна геополитическа ситуация и ще се борим за свободата на страната си и особено за стратегическите сектори на икономиката", добавя тя.

Балтийските държави, в това число Литва, поискаха от НАТО да увеличи присъствието си в региона, за да предотврати евентуална агресия от страна на Русия, която увеличава военните учения и маневрите на флота си край границите на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай