Лекували Лубиц заради склонност към самоубийство (ОБЗОР)

Лекували Лубиц заради склонност към самоубийство (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ровел се в сайтове по тази тема, както и в порностраници

Пилотът Андреас Лубиц, който разби самолет на "Джърмануингс" със 150 души на борда във Френските Алпи, в миналото се лекувал заради склонност към самоубийство, съобщи Ройтерс, позовавайки се на германската прокуратура. Това обаче е било преди да придобие лиценз за пилот, а не наскоро. След лечението Лубиц не е проявявал подобно поведение, нито агресия, уточняват от прокуратурата. Лубиц е минал през психотерапия "с медицинска бележка за самоубийствени наклонности" в продължение на няколко години, преди да стане пилот на самолет. "В последвалия период и доскоро е имало други консултации с лекари и болнични отпуски без диагноза за самоубийствени наклонности или агресия към трети лица", обясни говорителят на прокуратурата в Дюселдорф. Той уточни, че въз основа на медицинските документи и свидетелски показания на хора, които Лубиц познавал, все още няма установени данни, че той е казал на някого за плановете си.

Следователите по трагичния инцидент разкриха, че Лубиц е посещавал сайтове за самоубийства в интернет месеци преди инцидента, писа "Дейли Мирър". 27-годишният германец гледал и клипове с хомосексуална порнография и сексуални перверзии. Разкритията се появиха, след като полицията започна да разследва документите и компютъра, открити в дома на Лубиц в Дюселдорф. "Ние имаме специален екип, който разглежда компютъра на Лубиц, както и този на приятелката му, и получената информация показва, че той се е интересувал от "тъмната страна" на живота, като е разглеждал сайтове, съдържащи гей порно, самоубийствени теми и сексизвращения", коментира следовател от полицията в Дюселдорф.

Междувременно се появи информация и около капитана на самолета, който се е опитвал да предотврати фаталната катастрофа. Главният пилот Патрик Зонденхаймер едва наскоро се е преместил в "Джърмануингс", където е изпълнявал полети на къси разстояния. Неговата съпруга Елке Бон разкри, че той се е преместил, защото е искал да прекарва повече време със семейството си. По думите на съпругата му Зонденхаймер е бил ентусиазиран и услужлив човек, който е излъчвал щастие.

100 души разследват миналото на пилота

Полицията в Дюселдорф е сформирала специална комисия "Алпи", съставена от 100 експерти, които ще се занимават с изясняване на подробности от живота на Андреас Лубиц. Специализираният екип ще се занимава и със събиране на информация в помощ на идентифицирането на германските граждани, загинали при катастрофата, писа вестник "Райнише пост". Полицаи и психолози вече са започнали да посещават близки и роднини на загиналите, както и техни стоматолози, за да съберат детайли, които ще помогнат при идентифицирането. Събират се сведения и за татуировки, коса от гребени и други генетични материали.

Междувременно бащата на Андреас Лубиц проговори за първи път след трагедията. Той каза, че инцидентът му тежи на съвестта. Бернар Бартолини, който е кмет на френското селце Пра-от-Блеон, близо до мястото на катастрофата, разказа пред "Фигаро", че бащата на пилота е сломен и е изпълнен с мъка заради това, което синът му е направил. Бартолини добави, че на срещата с близки и роднини на загиналите миналата седмица Гюнтер Лубиц е припаднал.

$350 млн. кръвнина плаща "Джърмануингс"

Размерът на обезщетенията на семействата на жертвите от падането на "Еърбъс А320" може да зависи от националността на загиналите, пише в. "Ню Йорк таймс", като цитира експерти. Не е изключено заради "извънредните обстоятелства", довели до катастрофата на машината на "Джърмануингс", застрахователите на компанията да трябва да платят стотици милиони долари на семействата, пише още вестникът.

Авиокомпанията носи отговорност за действията на пилота, отбелязва "Ню Йорк таймс" и добавя, че не всички роднини на загиналите може да получат еднаква сума. Семействата на тримата граждани на САЩ, загинали при инцидента, например, най-вероятно ще получат по-голяма сума от роднините на другите пътници. Причината е, че американските съдилища обикновено присъждат по-големи компенсации в сравнение с европейските. Съгласно Монреалската конвенция от 1999 г. авиопревозвачите носят отговорност за смъртта или причиняване на травми при нещастен случай по време на полетите. Те са длъжни да платят на роднините по около 170 000 евро при смърт на пътник. Поради факта обаче, че по предварителни данни вторият пилот на фаталния полет Андреас Лубиц нарочно е разбил самолета, семействата могат да поискат по-голяма компенсация от "Джърмануингс", твърдят експерти. Един от тях посочва пред вестника, че може да се стигне до обща сума от $350 млн.

Израелци помагат за намиране на останките

Израелски експерти с опит при идентифицирането на тела след терористични нападения ще помогнат при идентифицирането на жертвите на самолетната катастрофа в Алпите, предаде ДПА. Осемчленният екип от религиозната група "Зака" се очакваше да пристигне вчера. Израелците ще се съсредоточат и върху издирването на останките на израелски пътник от катастрофиралия самолет. "Луфтханза" заплаща транспортните разходи за екипа на "Зака" по искане на семейството на жертвата, отбелязва ДПА. Междувременно на мястото във Френските Алпи, където падна пътническият самолет Еърбъс А320, е намерена ДНК на 78 души от пътувалите 150 на борда, предаде АФП, като се позовава на прокурора на Марсилия Брис Робен. Дори ако бъде намерена липсващата втора черна кутия на разбилия се самолет, тя може да е прекалено повредена, за да е от полза на разследването, предупреди от своя страна председателят на борда на Луфтханза Кай Кратки, цитиран от Би Би Си.

Появи се старо видео на Андреас

30-секундно видео, което показва как Андреас Лубиц се учи да лети в тийнейджърските си години, се появи в интернет, писа "Дейли мейл". На кадрите се вижда как пилотът се смее и шегува, докато лети с планер над родния си град Монтабаур в Германия. Видеото е заснето преди 10 години и на него се чува как Лубиц казва "Защо е толкова тихо днес? Невероятно е". След това той си разменя шеги с другия пилот в самолета. "Сега ще летим, докато ни свърши горивото, става ли?", шегува се младият Лубиц. Видеото се появи около разследването на трагичната катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай