Лавров и Кери се срещат в Рим

Лавров и Кери се срещат в Рим | StandartNews.com

Рим. Шефовете на руската и на американската външна политика Сергей Лавров и Джон Кери ще се срещнат днес в Рим като, съвсем естествено, основна тема на разговорите им ще е украинската криза. Въпреки че официално те трябва да разглеждат ситуацията в Близкия изток и нейното урегулиране. Това съобщи вчера руският зам. външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако Вашингтон наложи нови санкции на Москва. "Безусловно подобно нещо не можем да оставим без отговор", заяви Рябков. По-рано МВнР на Русия изрази "дълбоко съжаление" от приемането в Конгреса на закон за помощ на Украйна, който дава право на президента Барак Обама да налага нови санкции, както и да оказва смъртоносна и несмъртоносна военна помощ на Киев. В това число влизат например противотанкови оръжия, муниции и "тактически безпилотни самолети за разузнаване". Законът бе приет единодушно в Сената и Камарата на представителите, но поради технически проблеми ще бъде върнат в Сената. След това ще бъде подписан от президента Обама, информира АФП.

Самият Обама обаче се отнася предпазливо към възможността за допълнителни санкции, защото това може да предизвика разделение между Америка и Европа, предаде Ройтерс. Обама смята, че на този етап досегашните санкции са достатъчни, за да накарат руския президент Владимир Путин да преосмисли своите действия по отношение на Украйна. "Мисля, че е погрешна преценка да се смята, че можем просто да засилваме санкциите още и още, и още, докато най-накрая Путин промени мнението си", каза Обама. Според него Путин в крайна сметка ще вземе стратегическо решение, ако признае, че Европа и САЩ стоят рамо до рамо в дългосрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай