Ксавие Кабан: Споразумението ЕС-Турция работи добре

Ксавие Кабан: Споразумението ЕС-Турция работи добре | StandartNews.com

Европа трябва да се обедини около общо решение за отпадането на визите за турски граждани.Това заяви пред БНТ френският посланик  у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Той подчерта, че Брюксел ще излезе с позиция по визовия въпрос едва след като прецени дали Анкара изпълнява всичките критерии.  Посланикът на Франция у нас коментира и че бежанската криза не трябва да се обвързва с решението на влизане на България в Шенген.

"От 2 месеца имаме едно подписано споразумение между ЕС и Турция и то вече е в сила. Това споразумение е много важно, защото Турция има най-голям брой бежанци от Сирия и Ирак - 2,5 милиона души. И тази страна е по пътя към Европа. И тези хора трябва да минат през Турция. Не знаем как ще се спазва това споразумение, но се наблюдава спад на тези хора, които идват от Турция към гръцките острови, които бяха първата врата за ЕС за тези бежанци. Това означава, че засега споразумението работи добре", коментира дьо Кабан.

Той припомни, че има 72 точки като критерии, които Турция трябва да изпълни, за да се премахнат визите през юли. "Някои от тези критерии са относно сигурността -  например има много турски граждани, които искат да пътуват за Европа ще трябва да имат биометрични паспорти", уточни дипломатът.

"Очаква се Европейският съвет да реши дали Турция спазва или не тези критерии", каза още френският посланик. По думите му, всичко е въпрос на преговори - първо между страните-членки на ЕС.

"Помощта и сътрудничеството между Турция е България е много важно и благодарение на това сътрудничество от 3 години вълната от бежанци не е минала през вашата страна. Засега е факт охраната на външната граница на ЕС от страна на България и няма бежанци, които да минават през тази ограда. Аз съм ходил там и е странно да има такава ограда между две държави, които са членки на НАТО. Но се вижда, че има резултат, защото няма огромна бежанска вълна през т. нар. зелена граница", заяви Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Шенген не е създаден за времената, в които живеем сега с 1 милион бежанци миналата година от други страни", сподели преценката си посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай