Кристалина започна кампанията си

Кристалина започна кампанията си | StandartNews.com

Три часа, след като българското правителство номинира Кристалина Георгиева за първия пост в ООН, българката ударно започна кампанията си. Профилите й във Фейсбук и Туитър, които досега бяха ориентирани към дейността й като вицепрезидент на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси", вече са с нови снимки и текстове, свързани с кандидатурата й за генерален секретар на ООН. На акаунта й в Туитър водеща е новината на Ройтерс за нейното номиниране от българското правителство.

Базираното в Брюксел онлайн издание "Политико" съобщи, че Георгиева се включва в състезанието в последната минута, но е най-добрият шанс като кандидат на Източна Европа и като жена да надделее над сегашния фаворит – бившия португалски премиер Антониу Гутериш, според източници от ООН и от различни правителства.

Георгиева заяви пред изданието, че би била избрана за генерален секретар на ООН, защото "аз всъщност гледам на целия свят комплексно. Аз имам способността да виждам как нещата се свърват".

Георгиева, която е бивш вицепрезидент на Световната банка и еврокомисар за хуманитарната помощ, казва, че целта й ще е да се справи с нарастващото безпокойство за бъдещето. "Това, което виждам, е проблемът за сигурността на човека днес. Навсякъде хората са разтревожени. Днес една криза застига друга. Дори младите, образованите, градските и заможните хора са неспокойни", казва още Кристалина Георгиева.

Тя смята, че е в по-добра позиция от Гутериш да ръководи 48-хилядите служители на ООН, защото е "непреклонна".

Георгиева е поставила две условия, за да влезе в състезанието, според запознати с плановете й, пише "Политико". Първо, няколко източноевропейски правителства, а не само българското, да изразят желание да я подкрепят като единен кандидат на региона. Освен това Георгиева е потърсила гаранции за това, че нито една от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, няма да се опита да я блокира.

Следващото гласуване в 15-членния Съвет за сигурност ще се проведе на 5 октомври в Ню Йорк. Тогава петте постоянни страни членки (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) ще трябва да покажат кои кандидати подкрепят и на кои налагат вето, с което ги отстраняват от надпреварата.

Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на влиятелни лидери като Ангела Меркел.

Още по темата четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай