Кристалина с нов шанс за дипломат №1 на ЕС

Кристалина с нов шанс за дипломат №1 на ЕС | StandartNews.com

Българката Кристалина Георгиева има все по-големи шансове да получи поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, след като новоизбраният председател на Еврокомисията - Жан-Клод Юнкер, настоя Италия да се откаже от кандидатурата на външната си министърка Федерика Могерини.

Страните от източноевропейския блок настояха на една от ръководните позиции в Евросъюза да застане източноевропеец, съобщават италианските медии.

И тъй като около останалите източноевропейски кандидатури не се е оформил консенсус, Георгиева застава отново на челна позиция. Самият Юнкер пък е загрижен заради отказа на държавите членки да номинират жени за неговия екип и се опасява това да не го спъне при гласуването в ЕП, предава "Франс прес".

До днес официално женското име е само едно - това на чешкия министър на регионалното развитие Вера Юрова. Две държави се очаква да потвърдят решението си да номинират за втори мандат своите сегашни комисарки: България с Кристалина Георгиева и Швеция със Сесилия Малмстрьом. Бъдещият председател на ЕК разчита на още две женски кандидатури в добавка, но от кабинета му не разкриха за кого става дума. Юнкер залага надежди на шест държави членки - Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Словения и Румъния, които все още не са обявили номинациите си за еврокомисари.

Междувременно премиерът в оставка Пламен Орешарски потвърди, че кабинетът не е взимал решение за еврокомисар, тъй като няма политическо съгласие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай