Кристалина излиза в отпуск като еврокомисар

Кристалина излиза в отпуск като еврокомисар | StandartNews.com

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск за един месец, а комисарят Гюнтер Йотингер поема нейните функции през октомври. Това гласи решението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след решението на българското правителство да номинира Георгиева за кандидат за генерален секретар на ООН.

Еврокомисията и Кристалина Георгиева ще спазват стриктна дистанция през този период, заяви говорителят на институцията Маргаритис Схинас.

"През този период Кристалина Георгиева и ЕК ще гарантират по изцяло прозрачен начин стриктно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и нейната работа като член на Комисията", заяви Схинас, цитиран от БНР.

В първи реакции от Брюксел евродепутати от водещата дясна Европейска народна партия, от втората по големина група на социалистите и от третата по численост в Европейския парламент Група на либералите приветстваха номинирането на Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар на ООН. Унгарецът от ЕНП Йозеф Сайер заяви, че изборът на българското правителство е добър.

"Госпожа Георгиева беше много активна, както в региона на Източна Европа, така и в целия Европейски съюз. Тя получава много подкрепа за работата си през този мандат. Скоро ще има и официална позиция на групата ни, но ние искаме да я видим на този пост ООН", каза още той.

Германският евродепутат от групата на социалистите Йо Лайнен допълни:

"България и цяла Европа могат да се гордеят с нея. От сърце ѝ пожелавам да стане генерален секретар на над 7 милиарда души на тази планета."

Представителят на германските либерали Александър граф Ламбсдорф изрази увереност в добрите шансове на Георгиева.

"Крайно време е да се преодолее блокажът в процедурата с номинациите в Ню Йорк и Кристалина Георгиева може да се окаже точният кандидат за това. Както знаем, решаващ глас имат 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност. Още от работата си в Световната банка тя има опит както с американците, така и с руснаците. Надявам се Русия да я подкрепи, тъй като българско-руските отношения традиционно са добри", коментира Александър граф Ламбсдорф.

Вижте първите политически реакции за новината в темата на "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай