Кристалина Георгиева: За мен беше чест, успех на Гутериш

Кристалина Георгиева: За мен беше чест, успех на Гутериш | StandartNews.com

За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН. Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха. Това написа подкрепеният от българското правителство кандидат Кристалина Георгиева в личния си профил във Фейсбук след шестото предварително гласуване за избор на генерален секретар на ООН.

"За съжаление очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира.
Антонио Гутереш, дългогодишен приятел и колега, е безспорен победител в надпреварата. Желая му успех с многото предизвикателства, които му предстоят начело на ООН", написа още Георгиева.

Португалецът Антонио Гутериш ще е следващият генерален секретар на ООН. В рядка демонстрация на единство, 15-те страни-членки на Съвета за сигурност се обединиха около кандидатурата му при шестото поред гласуване, което този път беше с цветни бюлетини. Изборът му ще бъде формално потвърден днес, съобщи „Гардиън". Зад него останаха двете българки, борещи се за поста – Ирина Бокова зае четвъртото място, а включилата се в последния момент Кристалина Георгиева подели седмото място със словенеца Данило Тюрк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай