Край! Великобритания внася "молбата за развод"

Тереза Мей официално уведомява ЕС за Брекзит

Край! Великобритания внася "молбата за развод" | StandartNews.com

Британският премиер Тереза Мей ще внесе днес официалните документи за започване на развода с Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС.

Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Мей ще уведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 г.

Мей, която отначало бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала острова след референдума на 23 юни м.г. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.

Разкрити бяха и части от речта, която премиерката ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент. "Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом", ще каже Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай