Кралят на яйцата

Кралят на яйцата | StandartNews.com

В Русия болшевиките едва на претопяват колекцията

7 от уникалните творби на Фаберже още са в неизвестност

"Фаберже" е една от най-емблематични руски марки, които са станали популярни извън страната. Разбира се, флагманът са прочутите яйца, всяко от което се е изработвало по цяла година, и то в пълна секретност. Първото се излюпва през 1885 г. То е поръчано от руския император Александър III като великденски подарък за съпругата му Мария Фьодоровна. Тази изненада се превръща в традиция по време на династията Романови. Всяко яйце има своя история, а никой друг бижутер не постига изяществото и съвършенството на оригиналите. Всъщност от яйцата на Фаберже със скрития в тях подарък се ражда идеята за шоколадовите яйца с играчка, на които днес се радват децата. Ето няколко интересни факта за най-известното и най-скъпото яйце в света и неговия създател.

Майсторът започва с бутониери

Петер Карл Фаберже е роден на 30 май 1846 г. в Санкт Петербург в семейството на емигрирали в Русия френски бижутери. Когато е на 14 г., фамилията се мести в Германия, а Фаберже започва да пътува в Европа и да се запознава отблизо с ювелирното изкуство на Франция, Германия и Англия. Връща се в Русия през 1872 г. и поема управлението на бижутерийна фирма, основана от бащата на съпругата му. Занимава се с реставрация на експонати от Ермитажа. През 1882 г. получава званието "бижутер на Негово Императорско Величество и бижутер на Имперския Ермитаж". Първата поръчка на Фаберже от руския император Александър III е изработването на бутониери за ръкавели.

"Кокошката" е първа

Първото поръчано от императора яйце на вид е съвсем обикновено, макар и направено от бяло злато. В него се крие златен жълтък, в който пък е сложена златна кокошка с рубинени очи. В кокошката е скрито малко копие на императорската корона от злато и диаманти, както и малък рубин, който императрицата да носи на верижка на врата си. Впоследствие скъпоценният камък е изгубен. Яйцето остава в историята с името "Кокошката".

Традицията на Романови

Мария Фьодоровна, която също като Карл Фаберже имала датски корени, е очарована и Александър III превръща изненадата в традиция. Той подарява на съпругата си за всеки Великден по едно Фаберже до смъртта си през 1894 г. Синът му Николай II продължава традицията. Фаберже създава по две яйца всяка година - едно за съпругата на Николай II - императрица Александра Фьодоровна, и по едно за майка му - Мария Фьодоровна.

Всяко си има име

Фаберже се вдъхновява от императорския начин на живот и претворява моменти от него в злато, сребро и скъпоценни камъни. Всяко яйце си има име - Ренесанс, Розова пъпка, Кошница с диви цветя, Момини сълзи, Лебед, Зима, Петър Велики. Яйцата изобразяват дворци, животни, карети, часовник, портретна галерия на императорското семейство, сибирски влак, крайцер и т.н. Славата на Фаберже достига до кралските дворове в цяла Европа. Фирмата открива свои филиали в Москва, Одеса, Киев, Лондон и Париж, а благородническите фамилии в цяла Европа смятат за чест да притежават бижута, изработени от къща "Фаберже". През периода от 1884 до 1917 г. са изработени над 50 яйца Фаберже. Не всички от тях са по поръчка само на царската фамилия. Сред клиентите на Фаберже са херцогинята на Марлборо, както и фамилията Ротшилд.

Сталин ги продава

С изключение на времето на Руско-японската война (1904-1905г.) традицията се запазва чак до Октомврийската революция. През 1918 г. фирмата на бижутера е национализирана от болшевиките, а самият Карл Фаберже е принуден да бяга. На 24 септември 1920 г. той умира в Лозана, Швейцария. Пет години по-късно си отива и съпругата му, а семейството му се разпръсква. През 1927 г. Сталин решава да разпродаде колекцията в ползва на бюджета. Другата опция била да бъдат претопени. В крайна сметка чуждестранни колекционери придобиват голяма част от прочутите експонати на Фаберже и то на доста ниска цена.

Форбс притежават най-много

В света има 71 яйца на Фаберже, като 54 от тях са императорски. Седем са изгубени. Най-големият колекционер е фамилията Форбс - те притежават 11 императорски и 4 частни яйца. В момента в Кремъл са останали само 10 от императорските яйца. Английската кралица Елизабет Втора е собственик на 3. Седем скъпоценни яйца принадлежат на фамилията Келх. Индустриалецът решава да повтори императорския жест и подарява първото великденско бижу на жена си. Традицията е прекъсната, когато за семейството настъпват финансови проблеми. Неимператорски яйца са правени и по поръчка на Феликс Юсупов, представител на знатна фамилия, който по-късно ще стане убиецът на така ценения от Александра Романова Распутин. Такива яйца има също у племенника на Алфред Нобел и херцогиня Марлборо, в династията Ротшилд, принцът на Монако Рение Трети.

Търговец на скрап става милионер

Златно яйце на Фаберже, оценено на 33 млн. долара, беше изненадващо открито в дома на търговец на скрап от САЩ преди няколко години. Бизнесменът се сдобива с уникалния предмет от антиквар срещу скромните 13 302 долара. Първоначалното му намерение е да претопи яйцето, а впоследствие да продаде извлеченото злато и скъпоценните камъни, използвани за декорация, на много по-изгодна цена. Едва през 2012 г. мъжът случайно разбира какво съкровище притежава, след като проверява в Google името, гравирано във вътрешността на яйцето "Вашрон Константин". В крайна сметка го продава на престижна бижутерийна къща, която го купува за колекционер на Фаберже.

Голямото търсене на "Несесер"

Яйцето несесер е едно от императорските подаръци за Мария Фьодоровна - за Великден през 1889 г. То е инкрустирано с рубини, изумруди и сапфир, от масивно злато и без поставка. Изненадата в него била украсен с диаманти златен комплект за маникюр от 13 части. Яйцето е било конфискувано от временното болшевишко правителство и продадено по време на кампанията "Да превърнем съкровищата в трактори". После следите му изчезват. През 1952 г. мъж влиза в магазина на прочутия лондонски антиквар Морис Вартски и плаща 1200 паунда за яйце, изложено на долния рафт на една от витринките. Подписва се с името Стрейнджър ("непознат") и изчезва. Оттогава никой повече не е виждал яйцето. То било идентифицирано чак през 2008 г. от служител на антикварната къща по случайна снимка на артикула от 1949 г., запазена в магазина на Вартски. И до момента не е ясно къде е яйцето. Но оценката му е за поне 25 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай