Кой свали самолета над Украйна - първи резултати

Кой свали самолета над Украйна - първи резултати  | StandartNews.com

Самолетът на "Малайзия ейрлайнс", който беше свален над Украйна, е улучен с ракетна система "Бук" от територията на Източна Украйна. Това показват резултатите от разследването на Холандският съвет по сигурността. В него обаче не се посочва кой е изстрелял ракетата, повалила самолета. Както е известно, загинаха 298 души, от които 193 холандци.

Ракетата, произведена в Русия, е ударила предната част на самолета. В резултат част от него се откъснала, показва холандският доклад.

Първи официални данни от паралелно разследване извади и Русия. Ракетата, изстреляна на 17 юли 2014 година, свалила малайзийския самолет „Боинг" в Източна Украйна, е изстреляна от територия под контрола на правителствените сили.
Руският производител на ракетите „Бук" оспори заключенията на официалното разследване за свалянето на самолета на „Малайзия еърлайнс" (МН17) над контролираната от бунтовниците Източна Украйна миналата година, предаде AFP. Малко преди официалното оповестяване на резултатите, с които излезе Холандия, компанията „Алмаз-Антей" съобщи, че е провела изпитания, които „оспорват версията на холандците". Според компанията, щетите по самолета показват, че е използвана по-стара версия на ракетата.

„Днес ние можем еднозначно да кажем, че ако самолетът е ударен от ЗРК „Бук", значи го поразила ракета 9М38, която идва от населения пункт Зарощенское", коментира експертът Новиков и допълни, че затова свидетелства характерът на повреждане на корпуса на самолета. Ракетите 9М38 са произвеждани в СССР, но са снети от въоръжение в Русия преди 4 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай