Конрад Никлевич: С избора на Туск ЕС вече не се дели на "нови" и "стари" членки

Конрад Никлевич: С избора на Туск ЕС вече не се дели на "нови" и "стари" членки | StandartNews.com

"Събота, 30 август 2014г. трябва да бъде запомнена като деня, в който Европейският съюз престана да бъде разделян на "нови" и "стари" страни-членки. Изборът на премиера Доналд Туск за председател на Европейския съвет - най-важната институция на ЕС - символично елиминира това традиционно разделение, с което се злоупотребяваше. Няма вече "нови", няма "стари" държави. Зачитат се всички", това коментира във връзка с избора на Туск д-р Конрад Никлевич, съветник на партията „Гражданска платформа Република Полша".

"Новият шеф на Европейския съвет е премиер на страната, която се справи най-добре с глобалната криза в целия Европейския съюз. Полша е единствената страна в Общността, която не изпадна в рецесия в годините 2008-2011. Тя често е давана за пример на икономически успех. Но не само това: Полша беше начело на коалицията от европейски страни, които настояваха за запазване на силната кохезионна политика в рамките на бюджета на ЕС. В резултат на това тя договори рекордните 500 милиарда злоти, което в пъти превишава „Плана Маршал". На Полша й бяха достатъчни десет години, за да се превърне в една от ключовите държави в Съюза. Днес датата на присъединяване към Общността вече не играе никаква роля", заяви Никлевич.

Той определи номинацията на Доналд Туск като отражение на полската позиция в Европа. "Останалите европейски политически лидери подкрепиха кандидатурата на Туск, защото искат ново, енергично управление в Европейския съвет.
Туск е доказал уменията си да води преговори и да прави добри компромиси. Той не е нито краен федералист, нито евро-скептик. Утвърди се като политик с изключително усещане за социалните нагласи (доказа го, спечелвайки изборите в момент, в който други европейски премиери ги губеха)", посочи съветникът. Според него като бивш опозиционер – кашубянин по произход , Туск умее да се вслушва в гласовете на малцинствата, да зачита положителния партикуларизъм, силно изразен в Европа, което ще е от голяма полза. 

"Същевременно Доналд Туск е европеец в пълния смисъл на думата: като историк знае как се е създавала европейската идентичност, каква е била отправната точка за европейската общност, какви са основните европейски ценности. А също какво е нужно днес, за да бъде успешно продължено делото на Роберт Шуман, Жан Моне, Алчиде де Гаспери, Конрад Аденауер и Пол-Анри Спак. Туск вярва в Европейския съюз; вярва в това, че той е единственият възможен отговор на предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Но същевременно Туск вярва в съюза на 28-те държави-членки, а не във фантасмагорията федерации без национална идентичност. Не без значение е и фактът, че 57-годишният полски министър-председател има енергията да ръководи работата на Европейския съвет и да представлява Европейския съюз в света", коментира Никлевич.

Полският премиер беше избран за президент на Европа точно в деня на годишнината от „Августовските споразумения". Днес, близо 35 години по-късно, солидарността побеждава в цяла Европа. Трудно би било да се намери по-красноречив символ на общата победа.

Доналд Туск е роден на 22 април 1957 година в Гданск. Завърша Историческия факултет в катедра Хуманитарни науки в Гданския университет. Там участва в създаването на Студентския комитет „Солидарност".

Сътрудничи със Свободните профсъюзи на крайбрежието. Освен това е съосновател на Независимия студентски съюз в Гданск, шеф на "Солидарност" в Морското издателство и журналист в седмичника "Самоуправление", издаван от профсъюза. В продължение на седем години се издържа чрез физически труд в кооперацията "Светулка".

На изборите през 1997 г., получава сенаторско място като кандидат на партията „Съюз на свободата". Изпълнява функцията заместник-председател на Сената в неговия четвърти мандат. Заема позицията заместник-председател на Сейма в годините 2001-2005. Член на Сейма в I, IV, V, VI и VII мандат. От април 2003 г. е председател на партията Гражданска платформа.

Женен. Има две деца: дъщеря Катажина и син Михал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай