Комшиите губели по 100 млн. на час заради спрения ток

Комшиите губели по 100 млн. на час заради спрения ток | StandartNews.com

Турция се възстановяваше от аварията, която вчера остави повече от 40 града без електричество. Това беше най-големият срив в енергийната система на страната за последните 15 години. Повечето щети по електропреносната мрежа вече са възстановени. По данни на търговската камара в Анкара прекъсването на електричеството в страната е струвало на икономиката около 100 млн. долара на час.

Много банки, производствени цехове и търговски обекти трябваше да спрат работа заради липсата на ток. Все още не са ясни причините за огромната авария. Появиха се спекулации, че прекъсването може да е умишлено причинено от собственици на частни електроцентрали, които от дълго време настояват за по-високи цени на тока, но исканията им засега остават неудовлетворени.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу не изключи версията за терористична атака срещу системата. В министерството на енергетиката е сформиран кризисен щаб за разследване на случая и преодоляване на последствията от аварията. До късно вечерта във вторник беше възстановено електричеството в 90% от територията на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай