Командващият на НАТО е на посещение в Украйна

Командващият на НАТО е на посещение в Украйна | StandartNews.com

Генерал Филип Брийдлав, главнокомандващ силите на НАТО, ще посети Украйна в сряда за разговори с високопоставени политически и военни лидери, каза негов говорител, цитиран от Ройтерс.

Брийдлав, който е ръководител на Европейското командване на САЩ, ще посети Киев в това си качеството, а не като топ военен от НАТО, е уточнил говорителята.

Целта на срещите му е да бъде обсъдена ситуацията в Източна Украйна, подкрепата от САЩ и реформите, планирани от новото правителство в сектора на отбраната. Американската помощ засега не включва оръжие. САЩ предоставя на Украйна бронирани жилетки, уреди за нощно виждане и военни джипове.

Във вторник Москва предупреди Киев за поетите ангажименти за неутралност, което изключва усилия за привеждане на страната към стандартите на НАТО.

Представител на руското външно министерство предупреди, че идеите на президента Петро Порошенко за провеждане на референдум за членство в алианса след няколко години само ще увеличи напрежението в региона.

В петък говорител на Държавния департамент на САЩ е казал пред германското списание "Шпигел", че Вашингтон няма възражения срещу желанието на Киев да се присъедини към съюза. "Нашата политика е да оставяме вратата отворена", казва говорителят. Според него Украйна има правото сама да решава за политиката си.

Но външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза пред изданието: "По въпроса за алианса важи това, което казах преди месеци: Виждам партньорски отношения на Украйна с НАТО, но не и членство." Според него реформирането на страната ще отнеме поколения и няма смисъл да се спекулира и за членството й в ЕС.

Тази седмица президентът на Чехия Милош Земан също каза, че напълно споделя позицията на Щайнмайер, че Украйна не бива да влиза в НАТО, а "трябва да остане неутрална като Финландия"..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай