Кола бомба уби двама турски войници

Кола бомба уби двама турски войници | StandartNews.com

Двама турски войници загинаха и четирима бяха ранени в събота вечер при експлозия на кола бомба край военна автоколона в провинция Диарбекир с преобладаващо кюрдско население, съобщи АФП. Местните власти заявиха, че колата бомба избухнала на кръстовище в окръг Лидже при пристигането на автоколона на жандармерията, извикана заради горящ автомобил. Отговорност за нападението пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

В събота турски изтребители бомбардираха бази на бунтовници от ПКК в Северен Ирак. От организацията обявиха, че това вероятно ще сложи край на примирието. САЩ осъдиха атаките на бойци на ПКК и признаха правото на Турция да отвърне на удара. Това изявление бе направено от говорителя на Съвета за национална сигурност при Белия дом Алистър Баски, предаде АП. Баски напомни, че Вашингтон смята ПКК за терористична групировка, а Турция от своя страна е партньор на САЩ в НАТО.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел призова турския премиер Ахмет Давутоглу да се придържа към мирния процес с кюрдите въпреки ескалацията на напрежението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай