Коелю, който затегна колана на Португалия

Коелю, който затегна колана на Португалия | StandartNews.com

Юристът не обича шегите, взел си за жена психотерапевт от Гвинея Бисау

Педро Пасуш Коелю, който от 2011 г. успешно управлява Португалия, има шанс да продължи да прави това, след като неговата десноцентристка партия СДП спечели неотдавнашните парламентарни избори. Но през следващите дни той ще е изправен пред трудна задача, защото трябва да състави кабинет, без да има необходимото мнозинство в парламента. В момента Коелю е служебен премиер. 

Коелю и партията СДП победиха въпреки непопулярните икономически и социални реформи, които той като премиер проведе за извеждане на страната от тежката криза. През 2012 г. анализатори сочеха Португалия за следваща жертва в Еврозоната и прогнозираха, че тя, като Гърция, ще се нуждае от масивна финансова помощ. Вместо обаче да иска пари от международните финансови институции, премиерът Коелю предприе политика на "затягане на коланите" и тя се оказа успешна, макар че бе твърде болезнена за сънародниците му. От 2014 г. португалската икономика излезе от най-тежката за последните десетилетия рецесия и отново започна да бележи растеж. Затова народът оцени заслугата на Коелю и партията му отново победи в изборите.

Успешната политика на Коелю и неговия кабинет е поучителен положителен пример за другите страни от еврозоната, засегнати от кризата, сред които Ирландия и Испания, където скоро също ще има парламентари избори. Не е изключено резултатите от вота в Португалия да повлият на електората в тези две държави.в

На успеха на Коелю могат да завидят мнозина лидери на държави в ЕС. Правилните му решения за реформи са плод на високата му квалификация, в която политическите умения се допълват от икономическия опит и познания. Коелю твърде рано се включва в политиката. Едва 14-годишен се присъединява към младежката организация на СДП, където бързо се издига до лидерската позиция. За известно време в началото до 2008 г. работи като консултант в различни компании и като мениджър във фирма, управлявана от негов съпартиец социалдемократ. Изнася и лекции по приложна икономика в курсове за бъдещи преподаватели по икономика.

Педро Пасуш Коелю е роден през 1964 г. в семейството на лекар. Прекарва ранното си детство в Ангола, където баща му практикува. Следзавръщането на семейството от Ангола то се заселва в малкия провинциален град Вила Реал в Северна Португалия.

Португалският премиер, който е юрист по образование, е представителен и авторитетен мъж. Той е сдържан, дори в известна степен резервиран и избягва шегите, поради което за него не се говори като за чаровник в общуването с хората.
Известен е с фразата си "По дяволите изборите, най-важното е да спасяваме Португалия".

Въпреки че е много строг, Коелю е надарен певец на фадо и оперни арии. Той има две дъщери от първия си брак с естрадна певица и една щерка от сегашната си втора съпруга, която е психотерапевт от Гвинея Бисау.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай