Коалиционно управление ще води Украйна към ЕС

Коалиционно управление ще води Украйна към ЕС | StandartNews.com

Киев. Лидерите на пет партии от Върховната рада в Украйна подписаха коалиционното споразумение. Споразумение е сключено между политическите формации "Блок на Петро Порошенко", "Самопомощ", Народен фронт, Радикална партия и "Отечество". "Опозиционен блок", който обединява членове на предходната управляваща Партията на регионите, не влиза в състава на коалицията.

Цел на споразумението е евроинтеграцията на Украйна, влизането в НАТО, предложение за отмяна на депутатския и съдебния имунитет, а също така и процедура за импийчмънт на президента. Досегашният премиер на Украйна Арсений Яценюк подчерта, че в коалиционното споразумение се предвиждат сложни, болезнени, но необходими реформи в страната, а отговорност за тях ще носят президентът, парламентът и правителството. Яценюк прикани участниците в коалицията бързо да излъчат свой кандидати за министри. Според него правителството трябва да се сформира до не повече от 10 дни.

Малко преди церемонията Арсений Яценюк обсъди сформирането на новата коалиция във Върховната Рада с гостуващия в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай