Кметица погва Църквата за неплатени данъци

Кметица погва Църквата за неплатени данъци | StandartNews.com

Жени поеха Рим и Торино

Раджи е и най-младият управник на Вечния град от 100 г., Апендино стажува в "Ювентус"

Огромна победа записа популистката партия "Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило на местните избори в Италия. За първи път в историята столицата Рим и един от най-големите градове в станата - Торино, ще се управляват от жени. Вирджиния Раджи поема Вечния град, а фенката на футболния шампион "Ювентус" Киара Апендино - индустриалната столица на Италия.

По данни на вътрешното министерство въз основа на преброени гласове в 99,8% от секциите в столицата 37-годишната адвокатка печели 67,2% от гласовете срещу 32,8% за съперника Роберто Джакети, кандидата на левоцентристката Демократическа партия на премиера Матео Ренци, на балотажа в неделя. В кратка реч в изборния щаб Раджи обяви победата си за "фундаментален, исторически момент" за Рим. Тя е и най-младият кмет на столицата от над 100 г. "С нас се открива нова ера", каза Раджи и обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали. Тя се закани и да отправи предизвикателство към католическата църква. В интервю за в. "Гардиън" Раджи каза, че ще предяви искове към Ватикана на стойност 250-400 млн. евро за неплатени данъци за недвижимите имоти на Светия престол и други активи. Данъците никога не били събирани, защото, твърди тя, всички предишни градски власти били твърде уплашени да предизвикват църквата. Макар папа Франциск публично да заяви, че магазините, собственост на Ватикана, трябва да плащат данъците си, на всеки опит в такава посока неизбежно ще бъде гледано накриво от средите на Светия престол.

Победата на Раджи бе очаквана за разлика от изненадващия резултат на другата млада кандидатка на "Движение 5 звезди" - Киара Апендино, която надви в Торино кандидата на ДП Пиеро Фасино. 31-годишната брюнетка със сини очи сложи край на продължилото над 20 г. управление на левоцентристите в града. Завършила е международни икономически отношения и мениджмънт в престижния милански университет Бокони, говори английски, френски и немски и споделя на сайта си, че обича четенето, пътуването и футбола. Фенка е на "Ювентус", където изкарва стажа си в края на следването и пише дисертация на тема "Управление на разходите на футболен клуб: оценка на стойността на играчите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай