Кметът на Струмица гледа към Скопие

Кметът на Струмица гледа към Скопие | StandartNews.com

Зоран Заев е в челен сблъсък с премиера Никола Груевски

Двама политически лидери са в челен сблъсък в съседна Македония - лидерът на опозиционния социалдемократически съюз СДСМ Зоран Заев и премиерът и лидер на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. От водещата се на фона на изострящата се политическа криза в страната битка между двамата политици от едно поколение, но от дясното и лявото политическо пространство, зависи дали те ще разменят местата си на политическата сцена в Скопие. С поредица от телефонни записи Заев обвини Груевски и кабинета му в корупция, намеса в съдебната система, прикриване на убийства, деспотично и антидемократично управление, подслушвания на политици и журналисти. Но и Заев се оказа въвлечен в корупционен скандал с вземане на крупен подкуп и ще трябва да си търси правата по съдебен път, за да изчисти досието си за следващите избори, когато и да са те. На видеозапис, пуснат от ВМРО-ДПМНЕ, се вижда как Заев иска подкуп 200 000 евро от бизнесмен в град Струмица, където Зоран дълго време е кмет.

След като се дипломира в Икономическия факултет в Скопие, 41-годишният днес Зоран
започва през 1997 г. работа в предприятието "Тргопродукт" в родния си град Струмица, разположен близо до границата с България. През 2001 г. става директор на предприятието. Бил е член и на управителните съвети на още няколко други компании. Рано влиза в политиката, като на 22 години се присъединява към СДСМ.

Под негово ръководство община Струмица получава най-високото държавно признание в областта на екологията. На местните избори през 2009 г. и 2013 г. е преизбиран за кмет на града. През 2006 г. е избран за заместник шеф на СДСМ, по-късно става изпълняващ длъжността председател, а през 2013 г. председател на съюза, който е наследник на комунистическата партия на Македония от периода преди разпадането на Югославия.
Зоран и съпругата му Зорица имат дъщеря и син.

"Готов съм да подам оставка като лидер на СДСМ, ако това е условието на премиера Никола Груевски да се оттегли от власт", заявява Заев. Той твърди, че не води борба за власт и че народът трябва да избере кой да го управлява. Затова призовава за оставка на кабинета на Груевски и предсрочни избори. "Моята битка е за връщане на свободата, демокрацията и европейските ценности", обяснява Заев. Но битката му срещу властта няма да е лека. Груевски и партията му ВМРО-ДПМНЕ съвсем не са лишени от подкрепа. Това пролича и от контрамитинга, който партията на Груевски организира в понеделник вечерта. В него участваха повече хора, отколкото на протеста на опозицията ден преди това.
Сражението за властта между Заев и Груевски не се води само в Скопие, а и в Брюксел, където ЕНП подкрепя Груевски, а ПЕС - СДСМ.

И най-добрите познавачи на Македония се въздържат да прогнозират финала на сблъсъка на двамата лидери и техните партии. Мнението на мнозинството експерти е, че всичко ще зависи от развитието на събития в контекста на конфликта между властта и опозицията. А и не в малка степен от позицията и тактиката на албанските партии, които представляват 40 процента от населението на Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай