Кметът на Берлин се оттегля от поста си през декември

Кметът на Берлин се оттегля от поста си през декември | StandartNews.com

Берлин. Кметът на германската столица Клаус Воверайт ще се оттегли от поста си през декември, предаде DPA. Той е начело на германския град-провинция цели 13 години.

„Това решение не е лесно за мен. За мен в лично отношение балансът от управлението ми е положителен и затова може да си позволя да си тръгна", обясни сициалдемократът по време на специално свикана пресконференция. Той изтъкна, че е горд с приноса си за развитие на столицата и привличането на все повече туристи към нея.

Воверайт, който стана известен с определението "Берлин е беден, но секси", ще слезе от поста заради множеството критики, които понесе след поредните проблеми около отварянето на новото летище на града - Willi Brand. То е основен инфраструктурен проект за Берлин и се предвижда да замени трите по-малки летища – Tegel, Tempelhof и Schönefeld. Не е ясно обаче кога ще може да бъде открито.

В новото летище което се планира от 1996 г., са инвестирани 4,3 милиарда евро. Разходите около него обаче се увеличават, освен това наскоро стана ясно, е противопожарната му система е дефектна. С това отварянето на обекта се отлага все повече, което носи със себе си трудности на градоначалника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай