Класът, който остана в небето

Класът, който остана в небето | StandartNews.com

На снимката са няколко от немските ученици, които се прибираха към дома, но останаха завинаги в небето. 16 деца и двама преподаватели от едно училище се оказаха между 150-те жертви на борда на Еърбъса, пътуващ от Барселона до Дюселдорф. Хванаха го на връщане от едноседмичен езиков курс на обменни начало в градче до Барселона.

Преди няколко месеца испанчета гостували на гимназията "Крал Йозеф" в Халтерн-ам-Зее. Немските деца връщали визитата. След успешна седмица при своите приятели потеглили към дома.

На пресконференция днес директорът на гимназията Улрих Весел каза, че е "шокиран и няма думи" от загубата на своите ученици. Той сподели: "Когато ни се обадиха първия път с новината, се помолихме да са изпуснали полета. Но министърът заяви, че децата са в списъка на пътниците. Нашите съболезнования са за техните родители, техните баби и дядовци, техните близки.

И в момента при нас в училището е съпругът на една от колежките, която почина. Те са женени по-малко от 6 месеца. Безмълвен съм при тази трагедия", продължи директорът, "Когато ме попитаха колко деца има при нас, аз отговорих 1283. Дори не осъзнах, че са с 16 по-малко".

В немските училища ще запазят мълчание утре точно в 10,53 - последният час , в който е имало контакт със самолета, съобщи министърът на образованието Силвия Лорман, "Цялата страна скърби".

Трагедията с класа без малко щяла да се размине, защото 15-годишно момиче забравило паспорта си. Испанското семейство, при което било настанено детето, обаче предложило своите услуги. То закарало момичето със забравения документ директно на летището в Барселона.

Стотици родители и деца се събраха във вторник вечер пред школото, за да запалят свещи и почетат паметта на жертвите на катастрофата. Заниманията бяха прекратени веднага след новината, тъй като се налагаше учителите да съобщават по класове, че 16 от техните приятели са мъртви.

Ивон Боб, 48-годишна майка на ученик в гимназията, заяви пред "Билд": Моята племенница Яниня трябваше да пътува с групата в Испания. Но реши да не участва в програмата по обмен на ученици. Може би е било предчувствие".

Вчера родителите, които очакваха своите дечица в Дюселдорф, ходеха разплакани на летището при новината за катастрофата. На семействата бяха осигурени отделни стаи, полиция и хора на авиокомпанията не се отделяха от тях.

Служители на летището разкриха, че доста от семействата са отказвали категорично да повярват на ужасната вест. Повечето жени не издържали и трябвало да бъдат придържани и успокоявани. "Просто колабираха, писъците им разсякоха цялата ВИП-зала. Направо ни се късаха сърцата да гледаме как набират постоянно номерата на своите дечица. И падаха, когато отсреща никой не отговаряше".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай