Киев залови двама руски офицери

Киев залови двама руски офицери | StandartNews.com

Украинската армия обяви, че силите й са заловили двама руски офицери, които са действали в контролиран от бунтовниците район в Източна Украйна.

Властите в Киев ги обвиниха за убийството на украински военнослужещ и заявиха, че руснаците ще бъдат съдени за "терористични действия". Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко заяви, че руските военни са част от руска военна група, действала "с терористични намерения и с оръжие в ръка срещу украински граждани". Военните са били хванати в град Счастя, близо до фронтовата линия, предаде Би Би Си. Твърди се, че заловените са членове на руските специални части. Във видео, което бе разпространено по-късно, един от войниците се вижда на болнично легло и казва, че е сержант от централния руски град Толиати и е част от група от 14 души, действала край Луганск. Записът е публикуван от украинския депутат Антон Герашченко, но автентичността му не бе потвърдена.

Мъжът от записа се представя като Александър Александров и посочва, че групата му била на мисия край разделителната линия между воюващите страни, "за да извърши наблюдение". "Откриха ни. Бях ранен в крака, докато се опитвах да се измъкна. В групата имаше 14 души. Бяхме тук от четири-пет дни", казва той в записа. Двамата офицери не позволявали да бъдат упоявани от лекарите, тъй като се опасявали, че ще им вземат органите. От Кремъл отказаха да коментират обвиненията.

Междувременно заместник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд пристигна в Москва, за да обсъди с официални лица изпълнението на мирните договорености от Минск и двустранните отношения. От администрацията на руския президент обаче заявиха, че не планират да приемат Нюланд на среща в Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай