Киев се стресна от руска колона (ОБЗОР)

Киев се стресна от руска колона (ОБЗОР) | StandartNews.com

Украйна обяви в петък, че е унищожила значителна част от руска военна колона, която според Киев е пресякла границата през нощта. Преди това кореспонденти на британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф" съобщиха, че руски конвой е навлязъл на украинска територия през нощта, но Москва отрече тази информация и заяви, че става въпрос за мобилни гранични групи.

За унищожаването на част от колоната съобщил украинският президент Петро Порошенко в разговор с британския премиер Дейвид Камерън. Освен това украинските военни проследили руската колона веднага след влизането й в Украйна. Първи за това съобщиха британски журналисти. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че през изминалата нощ е имало "руско навлизане" в Украйна, но се въздържа да го окачестви като интервенция, предаде Ройтерс.

Журналисти от "Гардиън" и "Дейли телеграф" твърдят, че са видели колона от 23 бронетранспортьора, придружени от цистерни с гориво и други логистични машини с официални руски военни регистрационни номера да се движат към границата близо до руския град Донецк - на около 200 км от едноименния град в Украйна. Конвоят изчакал падането на нощта, след което използвал черен път, за да мине през пролука в оградата от бодлива тел, бележеща границата и да навлезе в Източна Украйна, контролирана от проруски опълченци, посочва "Гардиън". Москва обясни, че британските журналисти са видели една от руските мобилни групи граничари, които патрулират по браздата с Украйна.

Украйна и Русия се разбраха за конвоя

Украйна и Русия постигнаха вчера споразумение за допускане на конвоя от 260 камиона с руска хуманитарна помощ на украинска територия, съобщи украинският президент Петро Порошенко. След разговори с руския президент Владимир Путин в Сочи, финландският държавен глава Саули Ниинистьо изрази надежда, че споразумението ще открие пътя за примирие между правителството в Киев и проруските бунтовници.

Русия допусна украински митнически инспектори и представители на Червения кръст на своя територия, за да проверят съдържанието на общо 260 камиона с провизии. 41 украински граничари и 18 митнически служители започнаха проверка на камионите на граничния пункт "Донецк". Представители на Червения кръст наблюдават проверките, съобщи Сергей Астахов от украинската гранична полиция. Разпространението на самите помощи ще се осъществява изцяло от Червения кръст, като се очакваше това да стане в района на Луганск.

Според Лоран Корбас от Международния комитет на Червения кръст е бил договорен план за предаването на помощите. Споразумението предвижда камионите да влязат в Украйна само с по един шофьор, придружени от представители на Червения кръст, и без военен ескорт. Помощта ще бъде стоварена в разпределителни пунктове и след това разпространена между нуждаещите се. Очаква се разпространението да отнеме повече от седмица.

11 убити за ден в Донецк

Ожесточени боеве продължават да се водят в предградията на крепостта на опълченците Донецк, пише руският "Московский комсомолец". Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Единайсет цивилни са убити за едно денонощие в Донецк, обстрелван масирано с тежки оръжия чак в градския център. Има и осем ранени, предаде АФП, като се позова на комюнике от кметството. Завчера боевете стигнаха до центъра на Донецк, град с милионно население преди началото на битките. Украински военен говорител заяви междувременно, че армията е успяла да си върне от бунтовниците три селища в източните региони - Олександривске и Буланивске край Донецк и Чорнухине близо до Луганск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай