Киев: Русия поведе "велика война" с Украйна

Киев: Русия поведе "велика война" с Украйна  | StandartNews.com

Расмусен уклончив за членство на Украйна в НАТО

Киев. Русия вече води "велика война" с Украйна, която може да отнеме десетки хиляди животи, твърдението е на министъра на отбраната в Киев Валери Хелетей. Украинският президент Петро Порошенко пък обвини Москва в "директна и неприкрита агресия" срещу страната му.

От руска страна отхвърлиха коментарите от страна на Киев, като заявиха, че с такива изказвания украинският народ може да бъде хвърлен в още по-кървав конфликт.

Думите на Порошенко идват, след като украинската армията се изтегли от летището в Луганск, което по думите на Киев, се защитава от руски танков батальон.

В същото време, преговорите между украинските представители и про-руските отцепници прекъснаха без да има постигнато споразумение.

"Велика война стигна до праговете ни - такава, каквато Европа не е виждала от Втората световна война насам. За съжаление загубите от тази война няма да се мерят в стотици, а в хиляди и десетки хиляди", написа министърът на отбраната на Украйна в профила си във Facebook.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че боевете в Източна Украйна не са вътрешно дело, а конфликт между Украйна и Русия.

Тази нощ, на среща на президента Порошенко с представителите на силите за сигурност е решено да не се въвежда военно положение в Донбас.

В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че за членство на Украйна в Алианса ще може да се говори, след като страната промени неутралния си статут.

"Сегашната власт в Киев очаква новият парламент след изборите да промени неутралния статут на страната. Ако след изборите в Украйна бъде гласуван законопроект за отказ от политиката на неутралитет, то аз очаквам, че Украйна ще повдигне въпроса за НАТО в рамките на комисията Украйна-НАТО. Базирайки се на това, Украйна и НАТО ще изработят план за бъдещото развитие на партньорство", каза Расмусен. 

Шефът на НАТО говори и за плановете на Алианса да създаде сили за бързо реагиране, в които със свои войски ще участват 7 държави - Дания, Латвия, Естония, Литва, Норвегия, Холандия, Канада. Корпусът ще разполага с наземни, военно-въздушни и военно-морски войски с обща численост около 10 000 души.

Русия пък може временно да бъде изключена

от Г20, в състава на която влизат страните с най-силни икономики в света. Такова решение може да вземат страните от Г-20 на фона на ескалацията на конфликта в Източна Украйна, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на германския вестник Handelsblatt. Предложение за това ще бъде внесено на обсъждане от Австралия в следващите няколко седмици, пише още изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай