Киев плаши с ядрено оръжие

Киев плаши с ядрено оръжие | StandartNews.com

Сражения в Донецк сложиха край на примирието, твърди се за една жертва

Украйна може да обмисли възстановяването на статута си като ядрена държава, ако не получи подкрепа от Запада в настоящия въоръжен конфликт. Това заяви украинският министър на отбраната Валерий Гелетей, съобщи "Интерфакс-Русия".
"Ако днес не можем да защитим Украйна, ако светът не ни помогне, ще бъдем принудени да се върнем към създаването на тези оръжия, които ще ни защитят от Русия", заяви Гелетей по време на пресконференция, на която представи резултатите от участието си в срещата на върха НАТО.
Все пак министърът посочи, че засега въпросът за производството на ядрени оръжия не е на дневен ред за Украйна.
Той отбеляза, че по време на срещата страните от НАТО са се споразумели да предоставят оръжия на Украйна. "В момента се извършва транспортиране на оръжията", обясни още министърът.
Междувременно примирието в източна Украйна вчера отново бе нарушено край летището в Донецк, на територия, на която действат проруските сепаратисти, предаде АФП. Самото летище е под контрола на украинските сили, които в събота съобщиха, че са отблъснали атака на отцепниците. Напрежението между Киев и Москва отново се повишава, отбелязва АФП..
Подписаното на 5 септември прекратяване на огъня между Киев и сепаратистите сложи край на 5-месечните боеве в Източна Украйна, при които загинаха над 2700 души. Въпреки това вчера сутринта, както и предишната нощ, край летището в Донецк продължават да се чуват изстрели на тежки оръдия.
"В 9.30 ч. (6.30 ч. по Гринуич) ситуацията е напрегната", съобщи на свой ред кметството в Донецк, което е в ръцете на сепаратистите. Според местните власти през нощта не е имало активни бойни действия, но се е чувала спорадична стрелба.
Интензивна артилерийска стрелба се чува в донецкия квартал Путиловка, предаде вчера следобед РИА Новости. В района се взривяват голямокалибрени снаряди и се чува стрелба с автоматично оръжие. Най-малко един човек е загинал, според агенцията.
При обстрела е пострадала жилищна сграда. Освен това на пазара в квартал Путиловка са паднали няколко снаряда, които са предизвикали пожар.

Лавров: САЩ искат да откъснат ЕС от Русия

САЩ използват украинската криза, за да отделят икономически Европа от Русия, заяви по руската телевизия външният министър Сергей Лавров. "Води се голяма битка. Америка иска да използва ситуацията, за да откъсне икономически Европа от Русия и да изтъргува максимално благоприятни за себе си условия в преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции", посочи Лавров. Според него, на тези преговори Европа упорито отстоява интересите си. Сега усилията на американците да постигнат изгода са се активизирали, включително и чрез опита да се наложат на Европа доставки на втечнен природен газ по цени, които не могат да са конкурентни на цените на руския газ. Зад това безусловно стои икономически интерес, но ключова роля играят геополитическите сметки, категоричен е Лавров.

Папата предупреди за трета световна война

Третата световна война вече е в ход. Това заяви в проповед в събота главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Папата говори на тържествена меса на най-големия в Италия мемориал на австро-унгарското гробище в памет на 100 000 италиански войници, загинали по време на Първата световна война.
"Днес, когато ужасите на Втората световна война са зад нас, вече можем да говорим за нова световна война, състояща се от престъпления, убийства и унищожение", каза папата. Пред десетте хиляди, събрали се вярващи, той осъди всички войни на всички времена, както и сеячите на тероризъм, които по думите му носят смърт и разрушение. Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение. Колкото повече разрушения предизвиква - толкова повече тя се разраства. Алчността, нетърпимостта и жаждата за власт са в основата на решението да се започне война и много често това се оправдава с идеологията, изтъкна папата.
Вчера Светият отец бракосъчета 20 двойки, включително и такива, "живеещи в грях", на пищна церемония във Ватикана.
"Моля приемете един съвет от мен. Макар да е нормално за младоженците да се карат, никога не приключвайте деня, преди да се сдобрите. Това е един малък жест с голям смисъл. Това е основата на доброто съжителство", каза папа Франциск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай